2023. február 9. - Abigél, Alex

Koleszterin és vérnyomás

A "rossz" vérkoleszterin szintjét csökkentő gyógyszerek lejjebb viszik a vérnyomást is - állapították meg amerikai kutatók a sztatin gyógyszercsoport újabb kedvező hatásáról az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat legújabb számában közölt tanu
2008. április 17. csütörtök 09:10 - Hírextra
Beatrice A. Golomb kaliforniai kutató már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek igen kedvezően befolyásolják az agyvérzés, az agyi katasztrófák előfordulását, de ez aligha magyarázható a vérzsírokra kifejtett hatásukkal.

Több hatalmas vizsgálat egyértelmű eredménye volt, hogy az ütőerek falában a zsírok lerakódását elősegítő káros koleszterint, az LDL-t kiválóan csökkentő sztatin nevű gyógyszercsoport hatására jelentősen kisebb lesz a betegek szív- és érrendszeri halálozása. Nem véletlen, hogy korunkban ilyen tablettából adnak el a legtöbbet világszerte.

Az amerikai kutatók legújabb adatai egy olyan tanulmány eredményeiből származnak, melyben önként jelentkező, egészséges felnőttek kétféle koleszterincsökkentőt vagy azokkal azonos külsejű, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kaptak fél éven keresztül. A vizsgálatnak csaknem ezer résztvevője volt, akiknek a "rossz" koleszterinszintjét emelkedettnek találták, de a vérnyomás normál értékeken mozgott.

A koleszterinszintet leszorító gyógyszerek a hatóanyagot nem tartalmazó tablettához képest valóban kissé lejjebb vitték a vérnyomást is. A változás egyénileg igen szerénynek mondható: a felső - szisztolés - vérnyomás átlagban 2,2 hgmm-el csökkent, a második számérték, a diasztolés, a "per" érték átlag 2,4 hgmm-el lett alacsonyabb.

Tény, hogy ezeknek a vizsgált személyeknek a vérnyomása eleve nem volt magasabb, ezért a kutatók nem is várhatták, hogy a koleszterincsökkentő készítmények ilyen szempontból jelentős változást eredményeznek. Golomb mindazonáltal úgy véli, hogy ezek a szerény eltérések is hozzájárulhatnak a sztatin gyógyszercsoport kedvező szív- és érvédő tulajdonságaihoz.

Négy éve svéd kutatók Björn Dahlöf vezetésével ugyancsak kimutatták, hogy a koleszterincsökkentők kis mértékben a vérnyomást is javítják. Tavaly Francesco Cappuccio professzor és munkacsoportja húsz vizsgálat összesítése alapján hasonló eredményre jutott. Azt azonban a kérdés egyetlen szakértője sem állítja, hogy ha valakinek magas a vérnyomása, elég, ha csak az emelkedett vérzsírszintjét igyekszik gyógyszeresen kezelni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását