2024. május 27. - Hella

Épül a litván beach

A Litvánia "nyári fővárosának" is nevezett Palanga tengerpartját a Balti-tenger mélyéről kitermelt homokkal töltik fel - közölte a klaipédai járás közigazgatási hivatalának illetékese.
2008. április 17. csütörtök 09:06 - Hírextra
"Több mint 100 ezer tonna homokot szórnak ki a leglátogatottabb strandokra közel egy kilométer hosszan, mintegy 70 méter szélességben. Mostanra ugyanis a partmenti homoksáv mindössze 20 méteresre húzódott vissza - mondta el Rumualda Ciarene, a közigazgatási hivatal kommunikációs osztályának munkatársa.

A tengerfenékről származó homokot nagy teljesítményű kotróhajóval a Kur-öböl Litvániához tartozó részén termelik ki. A homokot Palangáig mintegy 70 kilométeres úton kell szállítani. Itt vízzel keverve csöveken szivattyúzzák ki és terítik szét a tengerparton. A mintegy 1,75 millió euróba kerülő (443 millió forint) kerülő munka várhatóan június 1-re fejeződik be.

A balti-tengeri partok homoksávja az utóbbi években szemlátomást zsugorodik. Szakértők szerint a jelenség összefüggésben van az általános felmelegedéssel és az óceánok vízszintjének emelkedésével, valamint az ember által a tengerparti térségben végzett gazdasági tevékenység káros következményeivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását