2024. április 27. - Zita

Sok az elhízott gyerek

Az ötéves gyerekek között csaknem minden negyedik, a 11 évesek között pedig minden harmadik túlsúlyos vagy elhízott Angliában egy országos felmérés szerint. Tavaly és tavaly előtt az elemi iskolák tanulóinak 80 százaléka vett részt az országos testsúlymér
2008. február 23. szombat 18:23 - Hírextra

Emiatt a kormányt kritika is érte, ezért tűzték ki célul a 80 százalékos részvételi arányt - olvasható a BBC News honlapján.

Mindkét korosztályban a fiúk bizonyultak hajlamosabbnak az elhízásra, és a szakemberek szerint a 11 éveseknél kissé alá is becsülték a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek arányát.

Dawn Primarolo brit közegészségügyi miniszter kijelentette, hogy az adatok nem érték meglepetésként, és szükségesnek érzi, hogy a diákok még nagyobb arányban vegyenek részt a testsúlymérési programban.


A brit kormány nemrég tette közzé 372 millió fontos (130,2 milliárd forint) elhízás elleni stratégiáját. Ebben radikális lépéseket tervez az elhízás ellen és az egészséges életmód terjesztése érdekében.
A program egyik elemét januárban már bemutatták: a 11-14 év közötti gyerekeknek szeptembertől kötelező főzőórán kell megtanulniuk az egészséges ételek elkészítésének alapjait.

A stratégia további eleme például, hogy szigorítják a gyorsétterem-nyitás szabályait, és felülvizsgálják a népszerű, de rendkívül egészségtelen élelmiszerekre (junk food) vonatkozó reklámszabályokat. 32 millió fontból egy sor településen fejlesztik a kerékpáros és a gyalogos infrastruktúrát, létrehozzák az úgynevezett egészséges városok hálózatát.

A 372 millió fontot a kormány három év alatt tervezi elkölteni, és minden évben megvizsgálják majd a program hatékonyságát.

Mint ismert, a túlsúly és a kövérség számos veszélyes és nehezen, drágán gyógyítható betegséghez - rákhoz, cukorbetegséghez, vagy szív- és érrendszeri problémákhoz - vezethet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását