2024. május 3. - Tímea, Irma

Sírva tanúskodott a szerző

Könnyekben tört ki és összeomlott tanúkihallgatásán egy New York-i bíróság előtt Steven Vander Ark, a Harry Potter-könyvek rajongója, aki lexikont akart megjelentetni J. K. Rowling nagy sikerű regénysorozatához.
2008. április 16. szerda 10:51 - Hírextra
Vander Ark, aki magát Rowling egyik legelkötelezettebb hívének tartja, a nyolc éve általa indított Potter-honlap tartalmát ültette át enciklopédiaszerű könyvformába, de mint a New York-i kerületi bíróság előtt elmondta, kezdetben nem akarta publikálni, mert tartott tőle, hogy szerzői jogokba ütközik. Az RDR kiadó azonban meggyőzte, és Vander Ark megnyugtatására, bármiféle szerzői jogi probléma felmerülése esetére, szerződésben vállalta annak minden konzekvenciáját.

A közelmúltban Londonba költözött, 50 éves lexikoníró tanúvallomásának meghallgatására kedden került sor Rowling jelenlétében, aki hétfőn 17 éves munkája plagizálásának nevezte a megjelenésre szánt munkát.

Vander Ark akkor fakadt sírva, amikor arról kérdezték, még a Potter-rajongók közé számítja-e magát. Könnyeivel küzdve válaszolta, hogy "igen" és nagyon nehéz időszakot élt át, mert nyilvánvalóan sok kritika érte, ugyanakkor az elmúlt kilenc év nagyon fontos szakasza volt életének.

Rowling és a Warner képviselője a tanúságtételre reagálva leszögezte: "Egy rajongó ragaszkodó lelkesedése nem fedheti el a plágiumot. A kiadók tudják, mit tesznek."

A tárgyalás szerdán folytatódik, és várhatóan a jövő héten fejeződik be. Az eljárásban nem vesznek részt esküdtek. Az ügyben Robert Patterson bíró dönti majd el a manhattani kerületi bíróságon folyó meghallgatások után, hogy sérti-e a szerzői jogokat az elkészült lexikon, és történt-e plágium vagy a kötet valóban elegendő elemzéssel és magyarázattal ellátott kalauz a Harry Potter-univerzumban való eligazodáshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását