2024. május 5. - Györgyi

Friss alkotók a Kogartban

Mintegy negyven fiatal képzőművész legújabb alkotásait és korábbi diplomamunkáit mutatja be a Kogart Házban július végén nyíló Friss című tárlat - közölte Narancsik Ágota sajtóreferens az MTI-vel.
2008. július 4. péntek 09:18 - Hírextra
Tájékoztatása szerint a képzőművészeti egyetemisták éves bemutatkozója immár az ötödik évéhez érkezett; a látogatók a fiatal művészek legújabb munkáin keresztül képet kaphatnak arról, hogyan alakult a bemutatkozók pályája és alkotói fejlődése a diplomázás óta.

Az első emeleten a négy Kogart-díjas művész, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Tóth Ágnes, Kiss Endre és Bondor Csilla alkotásai láthatók majd, a felső két szinten pedig mintegy negyven fiatal magyar művész ad átfogó képet saját művészetéről és a mai magyar képzőművészet új törekvéseiről.

A sajtóreferens közlése szerint a Friss ötödik évfordulója kiváló alkalom arra, hogy a szervezők "repetát" kérjenek azoktól a festőktől, szobrászoktól, grafikusoktól, intermédiásoktól, akik diplomázásuk óta rendszeresen szerepelnek a kortárs magyar művészet életben. Mindegyiküktől új munkákat kértek, hogy a sorozat címéhez hűek legyenek, de kiállítanak néhány korábbi diplomamunkát is az összevethetőség kedvéért.

A Friss kiállítás-sorozat 2004-ben azzal a szándékkal indult, hogy szélesebb közönségnek is bemutassa azokat az irányokat, témákat, formákat, amelyekkel a fiatal alkotó generáció kísérletezik. A résztvevők mindig az adott év végzős festő, szobrász, grafikus és intermédia-hallgatói közül kerültek ki, első alkalommal csak a Magyar Képzőművészeti Egyetemről, majd később több külföldi - osztrák, cseh, francia, lengyel, szlovák és szlovén - akadémiáról, 2006-tól pedig a pécsi egyetem művészeti karáról is. 2005-től a kiállítás címe Friss Európára módosult, majd Magyarország uniós csatlakozása után az unió új tagországait is meghívták, a Friss 2005-ben eljutott Berlinbe, 2006-ban Brüsszelbe, 2007-ben pedig Bécsbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását