2024. április 25. - Márk

Oscar Kokoschka Bécsben

Oscar Kokoschka (1886-1980) festőművész - Gustav Klimt és Egon Schiele mellett az osztrák művészet úttörő képviselője - Száműzetés és új haza, 1934-1980 című kiállítása nemrég nyílt meg az Albertinában, Bécs második legnagyobb múzeumában és július 13-ig t
2008. április 16. szerda 22:14 - Hírextra
A tárlat Kokoschka emigrációban, Prágában, Londonban és választott hazájában, Svájcban készült műveire koncentrál, így a művésznek mintegy 200 alkotása látható, köztük 44 olajfestmény, valamint 160 akvarell és grafika. Az anyagból 45 munka az Albertina saját gyűjteményéhez tartozik - olvasható a múzeum honlapján.

Oscar Kokoschka 1934-ben Prágába költözött, megismerte leendő feleségét, Olda Palkovskát, portrét festett Masarykról, drámát írt Comeniusról, majd 1938-ban feleségével együtt a nácizmus elől Londonba menekült. Pénzhiány miatt főleg akvarelleket festett, de befejezett néhány nagyméretű képet, mint a Vörös tojás, az Anschluss - Alice Csodaországban, a Loreley és az Amiért harcolunk címűt. 1947-ben megkapta a brit állampolgárságot.

A háború utáni bécsi tárlatát kiállítások sora követte Európában és az Egyesült Államokban. Kokoschka folytatta a portré- és tájképfestést, életében először viszonylagos jómódban. 1953-ban Svájcba költözött, több falikárpitot és színházi díszletet tervezett, litográfiákat készített.

Az 1956-os magyar forradalom idején Magyarország megsegítéséért olyan plakátot készített, amelyen egy anya tartja karjában halott gyermekét. Életem című önéletrajzi kötete 1964-ben jelent meg és magyar nyelven is kiadták. 94. születésnapja előtt pár nappal, 1980. február 22-én halt meg Villeneuve-ben.

A pöchlarni születésű fiatalember a bécsi iparművészeti iskolában rajzot, litográfiát és könyvkötészetet tanult, később főként tájképeket festett, mellette színdarabokat írt, ezek az expresszionista dráma előfutárai voltak.

Egy évig Berlinben élt, ott volt az első kiállítása is, majd visszatért Bécsbe, beleszeretett Gustav Mahler zeneszerző özvegyébe, Alma Mahlerbe. 1914-ben szakítottak és Kokoschka a világháború kitörésekor bevonult katonának, súlyosan megsérült, Bécsben és Drezdában ápolták. Ott is írt és színpadra állított három drámát. 1920-ban készített drezdai kiáltványában elítélt minden militáns politikát.

1924-től európai, észak-afrikai és közel-keleti utazásokat tett, majd 1931-ben visszatért Bécsbe. Három év múlva kezdődött Oscar Kokoschka önkéntes száműzetése, majd az új haza meglelése Svájcban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását