2024. április 29. - Péter

Magyar festmények Új-Mexikóban

A késői impresszionistáktól a korai modernistákig a legismertebb magyar festőművészek munkáit - egy denveri üzletember és felesége gyűjteményének darabjait - bemutató kiállítás nyílt pénteken az amerikai Santa Fében.
2008. április 5. szombat 09:22 - Hírextra

Több mint száz alkotást, festményeket, rajzokat és posztereket tekinthet meg a közönség Új-Mexikó fővárosában, a Charlotte Jackson szépművészeti központban. A Magyar Mesterművek című kiállítás - amelyet Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet és Megyesy Jenő denveri tiszteletbeli főkonzul nyitott meg - két hónapig tart nyitva.

A tárlaton kiemelt helyet kaptak az 1909-ben alakult avantgárd szemléletű, forradalmi művészcsoport, a Nyolcak tagjainak alkotásai. Megtalálhatók a polgári, radikális eszméket valló Kernstok Károly képei és a monumentális, sokfigurás vásznairól híres Pór Bertalan munkái. Ugyancsak láthatók a klasszikus nyugalmú, puritán felfogású önarcképeket és csendéleteket festő Czigány Dezső, valamint a fauvista mozgalom mestere, Márffy Ödön alkotásai.

A legkülönbözőbb tematikájú munkák - vidéki tájképek, városi életképek, portrék - alkotói között olyan nevek szerepelnek továbbá, mint Czóbel Béla, Egry József, Iványi-Grünwald Béla és Perlrott-Csaba Vilmos.

A műalkotásokat Kirk Brown denveri üzletember és felesége, Jill Wiltse bocsátotta a művészeti központ rendelkezésére. Mint Kirk Brown az MTI-nek elmondta, reményei szerint az új-mexikói tárlat egy nagyobb körút kezdete, amelyet újabb bemutatók követnek majd New Yorktól Chicagón át Los Angelesig.

Kirk Brown és Jill Wiltse - akik évente kétszer-háromszor látogatnak el Magyarországra - a Pro Cultura Hungarica kitüntetést vehették át Hiller István oktatási és kulturális minisztertől tavaly márciusban Washingtonban. A miniszter külön méltatta, hogy olyan emberek vállalták fel a magyar kulturális missziót, akiknek nincsenek gyökerei Magyarországon.

Az 56-os magyar forradalom ötvenedik évfordulójához kapcsolódva 2006 őszén Colorado államban, a denveri Emmanuel Galériában rendeztek művészeti tárlatot a házaspár és Nancy Goodman Brinker volt budapesti nagykövet gyűjteményének darabjaiból, mintegy hatvan festményt, grafikát, kerámiát és bútortárgyat mutattak be. A Brown-Wiltse házaspár gyűjteménye azóta újabb darabokkal gazdagodott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását