2024. április 25. - Márk

Kisfaludi Strobl-emlékkiállítás Szegeden

Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész mintegy nyolcvanöt remekművét láthatja a közönség azon az emlékkiállításon, amely pénteken nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense szerdán.
2008. április 9. szerda 20:48 - Hírextra

A bemutató anyagának gerincét a zalaegerszegi Göcseji Múzeum Kisfaludy Strobl-gyűjteményéből és a Magyar Nemzeti Galéria újkori szoborkollekciójából Borbély László művészettörténész a kiállítás kurátora válogatta.

A különböző műfaji technikával kivitelezett alkotások közt megtalálható a bronz, a márvány, a terrakotta, a natúr, illetve patinázott gipsz, az alumínium, a vertérem és az öntött plakett is. A szobrok mellett a közönség megtekintheti majd a művész legszebb köztéri alkotásainak nagyméretű fotográfiáit is - mutatott rá a sajtóreferens.

Szabó Tamás, a közgyűjtemény képzőművészeti osztályvezetője szerint az augusztus 10-ig látható tárlat igazi kuriózuma a Móra Ferenc Múzeum felkérésére most elkészíttetett Pallavicini György-portré.

Az eredeti gipszváltozat alapján elkészített bronz szobor kivitelezéshez az intézmény megszerezte a mester leánya, Kisfaludi Strobl Éva hozzájárulásán kívül a zalaegerszegi múzeum engedélyét is. A szoboröntési és cizellálási munkálatok elvégzésével meghívásos pályázat alapján a múzeum Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművészt bízta meg, aki 1954 és 1959 között maga is Kisfaludi Strobl Zsigmond tanítványa volt a képzőművészeti főiskolán - tette hozzá Szabó Tamás.

"Pallavicini Györgyről, az itáliai eredetű, régi és híres arisztokrata család leszármazottjáról ez az egyetlen ismert szoborábrázolás. A figura életszerű, főnemesi arcvonással és díszes öltözetben megörökített: míves, brokátmintás mellényben, állógalléros kozákingben, nyaksállal ábrázolta a művész" - mondta a művészettörténész.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását