2024. április 27. - Zita

Az MSZP nem támogatja az MDF adójavaslatát

Tukacs István (MSZP) szerint az MDF adójavaslata jó szándékú és üdvözlendő, de 1.400 milliárd forintos bevételcsökkentést kezdeményez, amelynek ellensúlyozását nem oldja meg, így az indítványt a szocialista párt nem támogatja.
2008. április 16. szerda 14:33 - Hírextra
Ha a bevételi oldalon ilyen mértékű csökkentést javasolnak, akkor a kiadási oldalon is radikális átrendezésre van szükség - hangsúlyozta Tukacs István sajtótájékoztatón. Hozzátette: a javaslat nem válaszol arra a dilemmára, hogy alakítsák át a nagy ellátórendszereket.

Mint elhangzott, az MDF eredetileg egykulcsos, de "azóta már kétkulcsossá szelídített" adójavaslata az alacsony jövedelműekkel szemben a magasabb jövedelműeknek kedvezne. Tukacs István leszögezte: ehhez a szocialisták nem lehetnek partnerek.

Az MSZP számításai szerint az árfolyamnyereség-adó 27 milliárd, az örökösödési illeték 17 milliárd, a társasági különadó eltörlése 200 milliárd, a munkáltatói járulékok csökkentése pedig 575 milliárd forint kiesést okozna a költségvetésben az MDF javaslata alapján.

Tukacs István úgy látja, vágyálom az MDF elképzelése, hogy a tervezett intézkedéseik hatására a gazdasági növekedésből és az adózókedv emelkedéséből ezer milliárd forint többletbevétele lenne az államnak. Véleménye szerint ennek megvalósulásához 10-12 százalékos GDP-növekedés és a jelenleginél 2 millióval több adózó kellene.

Az MDF helyzetelemzése pontatlan, így végkövetkeztetéseik is azok - fogalmazott a kormánypárti képviselő.

A szocialista politikus azt mondta, az ellenzéki párt javaslatának három eleméről érdemes tárgyalni: az örökösödési illeték eltörléséről, a vállalkozási terhek hosszú távú csökkentéséről - amely az MSZP javaslatai között is szerepel -, valamint az adóamnesztiáról.

Az MDF hétfőn a parlamentben jelentette be, hogy adójavaslatokat tesz. Dávid Ibolya pártelnök kedden sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az MDF Nemzeti Adószabadság Programja négy pillérre épül: az egyszeri adóamnesztiára, az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó és a háromkulcsos áfa bevezetésére, valamint az örökösödési adó eltörlésére.
Az indítványokról csütörtökön ötpárti egyeztetést tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását