2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Színesfémlopás és a korrupció elleni harc

A színesfémlopásról, a korrupció elleni fellépésről, az állatvédelmi törvényről, valamint a romák magyarországi helyzetéről beszéltek a képviselők kedden napirend előtt a parlamentben. Molnár Béla (KDNP) arról beszélt, hogy egyre gyakrabban lopnak el szob
2008. április 15. kedd 10:51 - Hírextra
Kiemelte: a KDNP törvénymódosítást nyújtott be, hogy a színesfémlopásokat a törvény szigorúbban büntesse.

Az ellenzéki képviselő üdvözölte a Bádogember Kommandó elnevezésű akciósorozat elindításáról szóló kormányjavaslatot, mely a színesfém-kereskedelem területén előforduló visszásságok megszüntetésére irányul.

Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára azt mondta: a színesfémlopás nem elfogadható, de önmagában a büntetés mértékének emelése nem oldja meg a problémát.

Csáky András (MDF) felszólalásában arról beszélt, hogy a korrupcióellenes stratégia és cselekvési program messze van még a megvalósulás fázistól.

Hozzátette: a Gyurcsány-kormány hatalomra kerülése óta nem történt érdemi intézkedés a korrupció visszaszorítása érdekében. Véleménye szerint, ahhoz, hogy egy korrupciós program hatásai érzékelhetővé váljanak, több évre van szükség.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egy tavalyi konferenciáján Gyurcsány Ferenc azt mondta: 2000 óta a Magyarországon kartellező cégek 10-45 százalékkal magasabb áron valósították meg a beruházásokat, és ezzel mintegy 100 milliárd forinttal rövidítették meg a központi költségvetést.

Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára közölte: jelenleg a korrupcióellenes stratégia és cselekvési program tervezetének államigazgatási és széles körű társadalmi egyeztetésének előkészítése folyik.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) a tízéves állatvédelmi törvény fontosságára hívta fel a figyelmet.

Eredményként értékelte, hogy az állatkínzás, mint bűncselekmény, bekerült a büntető törvénykönyvbe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon még mindig tartanak kutyákat 10 méteres láncon, országszerte több százezer kóbor állat kószál, és kegyetlenül megkínzott állatok miatt egyre több büntetőeljárást kell indítani.

Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár azt mondta: az állatvédelmi törvényt hatályba lépése előtt körülbelül tíz évig készítették elő. Hozzátette azonban: lassan aktuális lenne a tízéves állatvédelmi törvény felülvizsgálata.

Farkas Flórián (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon 800 ezer roma él mélyszegénységben. Véleménye szerint növelni kell a közigazgatásában foglalkoztatott romák számát, és nevesített, közvetlenül a romák számára kiírt pályázatokra van szükség.

Szólt arról is, hogy jelenleg Magyarország a Roma Integráció Évtizede program házigazdája, de nem rendelkezik kimunkált tervezettel a program megvalósítására.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter úgy válaszolt: nagyon sok olyan programot hozott létre el a kormány, amelyet célzottan a romák számára indítottak el. Példaként hozta fel a roma tanulók ösztöndíj-programját. Szólt arról a kezdeményezéséről is, miszerint az Európai Uniónak készítenie kellene egy európai roma stratégiát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását