2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szelényi Iván hetven éves

Április 17-én lesz hetven éves Szelényi Iván Széchenyi-díjas szociológus, a Yale egyetem tanára. Értelmiségi családba született Budapesten, apja biológus volt. 1956-ban kezdte meg tanulmányait a Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakán.
2008. április 15. kedd 11:51 - Hírextra
1960-ban végzett, első munkahelye a Központi Statisztikai Hivatalban volt. 1963-ban került a Szociológiai Kutató Intézetbe, ahol 1967-ben tudományos titkár lett, 1970-től pedig a településszociológiai osztály vezetője.

Hosszú évekig együtt kutathatott Konrád Györggyel, szoros, máig tartó barátságuk ekkor kezdődött. Több szociológiai szaktanulmányt publikáltak, majd 1974-ben megírták a nagy port kavart Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz című történetfilozófiai esszét. A létező szocializmus elleni lázadás jelképévé vált könyvben azt fogalmazták meg, hogy az osztályellentétek nem tűntek el, s egy új uralkodó osztály van kialakulóban.

A kéziratot a hatóságok lefoglalták, a szerzők ellen államellenes izgatás miatt eljárás indult. Szelényinek felmondtak a munkahelyén, ezenkívül a hatalom válaszút elé állította a szerzőket: felhagynak tevékenységükkel, vagy kivándorolnak. Szelényi az emigrációt választotta, Konrád György maradt. (Az értelmiség útja 1979-ben egyszerre jelent meg német, angol és francia nyelven.)

Szelényi 1975 májusában hagyta el az országot. Az első állomás Anglia volt, majd Ausztrália következett. 1981-ben a wisconsini, 1986-tól a New York-i, 1988-tól a Los Angeles-i UCLA egyetemen tanított, jelenleg a Yale Egyetem tanára. 1990-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1995 óta rendes tag. 1992-től a közgazdasági egyetem díszdoktora, 2006-ban Széchenyi-díjat kapott.

További szociológiai témájú, nagy érdeklődést kiváltott kötetei Harmadik út, és Kapitalizmus kapitalisták nélkül címmel jelentek meg. Szelényi baloldalinak tartja magát, de arra sosem gondolt, hogy politikai szerepet vállaljon, úgy érzi, hogy ehhez a kedve is, a tehetsége is hiányzik. Azt mondja magáról, hogy elkötelezett "többpárton-kívüli" és az is marad.

A rendszerváltás óta minden évben három-négy hónapot Budapesten tölt, de véglegesen hazaköltözni nincs szándékában. Minden Amerikához köti, felesége, három felnőtt gyermeke, munkahelye. Amióta az Egyesült Államokban él, minden nap fut, sőt évente háromszor részt vesz maratoni versenyeken is. Mint mondja, ez nem sport, egyszerűen lázadás az öregedés ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását