2024. április 26. - Ervin

Fáradtabbak azok, akiket gyerekkorukban zaklattak

A gyerekkori traumák, ideértve a szexuális visszaélést, az érzelmi bántalmazást és elhanyagolást, hatszorosára növelik annak kockázatát, hogy felnőttként krónikus fáradtság szindrómával (CFS) küzd valaki, állítja amerikai kutatóknak az Archives of General
2009. január 6. kedd 13:57 - Hírextra
"A stressz más kockázati tényezőkkel együttesen váltja ki a krónikus fáradtság szindrómát azáltal, hogy hatással van a központi idegrendszerre, a neuroendokrin- (az idegrendszerrel szoros kapcsolatban álló belső elválasztású mirigyek) és az immunrendszerre" - magyarázták a tanulmány szerzői.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 2,5 százalékát, azaz minden 40. embert érint a krónikus fáradtság szindróma, melynek kiváltó okairól, kialakulásáról keveset tudnak még a szakemberek. "Ugyanakkor nyilvánvalóan nem minden stressznek kitett embernél fejlődik ki a krónikus fáradtság szindróma, ezért különösen fontos megtalálnunk azokat az egyéni különbözőségeket, melyek hajlamosítanak a stresszre adott kóros válaszra" - mondta Christine Heim, a Georgia állambeli Atlanta egyetemének munkatársa.

19 381 felnőttből álló mintából választották ki a kutatók a 113, krónikus fáradtság szindrómával küzdő, valamint a 124 egészséges embert, akiket aztán kikérdeztek gyerekkorukról, mentális problémáikról is. Mérték a vizsgálatban résztvevők nyálában található kortizol hormon szintjét is, melynek alacsony értéke a stresszhatásra válaszoló neuroendokrin rendszer csökkent működésére utalhat.
A kutatók megállapították, hogy a gyerekkori traumák hatszorosára növelték a krónikus fáradtság szindróma kialakulásának kockázatát. A krónikus fáradtság szindrómával élő emberek közül azoknál találtak csökkent kortizolszintet, akiket gyerekkori trauma ért, azoknál viszont nem volt alacsonyabb ez az érték, akik nem voltak ilyen bánásmódnak kitéve.

"Kutatásunk igazolja, hogy a gyerekkori trauma fontos kockázati tényezője a krónikus fáradtság szindrómának" - összegzik a tanulmány szerzői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását