2024. április 28. - Valéria

Stressztűrő gabonfajta után kutatnak

Olyan géneket keresnek a martonvásári kutatóintézetben, amelyek a gabonafélék stressztűrését növelik. A kutatásoknak köszönhetően létrejöhetnek azok a búzafajták, amelyek termőképessége nem csökken a klímaváltozás miatt kialakuló szélsőséges időjárás elle
2007. október 20. szombat 13:46 - Hírextra
Az alacsony hőmérséklet, szárazság, vagy a kánikula olyan stressz a gabonafélék számára, amelyek miatt csökken a terméshozam. Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében azt kutatják, hogyan lehetne ezt megakadályozni.

Kocsy Gábor, az intézet kutatója a Független Hírügynökségnek elmondta: több éve vizsgálják, hogy a stressztűrésben milyen szerepet játszanak bizonyos hormonok, enzimek és egyéb anyagcseretermékek. Arra a kérdésre keresik a választ, hogy stressz hatására milyen gének szabályozzák az anyagcserében bekövetkező változásokat. Ezek a változások ugyanis eltérőek a stressztűrő és érzékeny növényekben. Kiválasztottak bizonyos géneket, és figyelik, hogyan változnak meg ezek a növénynevelő kamrákban mesterségesen beállított kedvezőtlen környezeti körülmények közt.

A kutatásokhoz az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán kaptak pénzt. A négy évig tartó munka során a stressztűrést növelő géneket felhasználva elkezdik majd a klímaváltozás okozta szélsőséges időjáráshoz jól alkalmazkodó búzafajták létrehozását.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását