2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hiperaktivitást okozó élelmiszerfestékek?

Tizenkét európai uniós tagország 42 egészségügyi, fogyasztóvédelmi, illetve szülőket tömörítő szervezete, köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) azt kérte az EU egészségügyi biztosától, hogy függessze fel 6 élelmiszerszínezék használatát, ame
2008. április 15. kedd 16:45 - Hírextra

Ezek az élelmiszerszínezékek a következők: E102 tartrazine, E104 kinolinsárga, E110 narancssárga, E122 azorubin E124 neukokcin, E129 allura vörös AC.

A fogyasztók érdekeit védő felhívás válasz az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (European Food Safety Agency - EFSA) véleményére, amelyet egy brit kutatás nyomán adtak ki. Ebben az EFSA elismeri, hogy összefüggés lehet a fenti színezékek és a gyermekek hiperaktivitásának erősödése, illetve csökkenő figyelmük között, mégis úgy ítéli meg, hogy nincs alapja a további intézkedésnek.
A 42 aláíró szerint amennyiben az Európai Bizottság nem cselekszik, úgy a fogyasztók egészségét teszi kockára, egyben az EFSA állásfoglalása ellentétes azokkal a célokkal, amelyek miatt a szervezetet létrehozták és figyelmen kívül hagyja a "kötelező elővigyázatosság" elvét - áll a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását