2024. április 27. - Zita

Abszurd egyfelvonásos

Abszurd egyfelvonásos egy férfiről, aki szörnyű csúnyaságára plasztikai sebésznél keresi a gyógyírt, ám a műtét olyan jól sikerül, hogy azt már maga sem tudja kezelni - pénteken mutatja be az Új Színház a kortárs müncheni drámaíró, Marius von Mayenburg A
2008. április 15. kedd 07:52 - Hírextra
Az abszurd egyfelvonásos főhőse, Lette egy napon ráébred, hogy mindenki borzasztóan csúnyának találja őt, olyannyira, hogy még szenzációs találmánya prezentációját is kollégájára akarják bízni. Úgy dönt, plasztikai sebészhez fordul, és az eredmény minden reményt felülmúl: gyönyörű, új arcának senki sem képes ellenállni. A helyzetet azonban nem tudja kezelni sem ő, sem környezete, így rövidesen kiderül, élete korántsem lett boldogabb.

"Mielőtt fejest ugranánk egy friss trendbe, érdemes mély levegőt vennünk, és megkérdeznünk: biztos, hogy igaz ez?" - összegezte röviden az előadás üzenetét a főszereplő, Gáspár Sándor.

Mint a színész az előadás hétfői próbája után az MTI-nek elmondta, a darab újdonságát abban látja, ahogyan az abszurd kelléktárát egy élő, XXI. századi probléma, az egyéni identitás keresése, a divatos trendeknek való megfelelés, saját arcunk - képletes és Mayenburgnál konkrét értelemben vett - védelme köré csoportosítja.

"Ha kiragadnánk egy-egy jelenetet, úgy tűnhetne, az egy kabarétréfa. Mégis ezeknek a +kabarétréfáknak+ a sorozata adja ki a darab teljességét, mondanivalóját. Nem lehet nagy íveket játszani benne, hanem hinni kell abban, hogy ezeknek a rövid, erőteljes, karakteres jeleneteknek az összessége keveri ki azt a hatást, amit olvasás közben én is éreztem" - beszélt a darab sajátosságairól Gáspár Sándor.

Elmondta, hogy a rendezői értelemben vett "lendületet" itt el kellett felejteniük, aprólékosan, egymásra nagyon odafigyelve kellett próbálniuk, hogy "egyetlen kis mozaik se vesszen el", az előadás jól működhessen.

A Veress Anna által fordított darabban Gáspár Sándort (Lette), Pokorny Liát (Fanny), Nagy Zoltánt (Scheffler) és Almási Sándort (Karlmann) láthatja a közönség az Új Színház Stúdiószínpadán. A díszletet Khell Csörsz, a jelmezeket Balla Ildikó tervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását