2024. május 18. - Erik, Alexandra

Falumúzeum nyílik

Falusi Múzeum és Galéria nyílt Ópályiban, a kulturális létesítmények fenntartója a helyi önkormányzat - közölte Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere az MTI-vel.
2008. március 26. szerda 09:15 - Hírextra
Beszámolt arról, hogy a múzeum és a galéria egy régi iskolaépület átalakításával létesült mintegy 2 millió forintos költségből. Az épület felújítását és korszerűsítését közmunkások végezték, naponta 15-20 ember dolgozott az építkezésen, így viszonylag kisebb összeg elég volt a beruházás megvalósításához - tette hozzá a polgármester.

A kis múzeumban Ópályi múltját őrző helytörténeti gyűjtemény látható, egy másik teremben a helyi és a szatmári népművészek alkotásait mutatják be, valamint kiállították a település Horpácsik János Néptánccsoportjának emléktárgyait is. A múzeum udvarán a mezőgazdasági munkákhoz egykor használt régi falusi eszközöket, erőgépeket, köztük a valamikori cséplőgépeket állították ki.

A galériában elsőként Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész alkotásaiból nyitottak kiállítást. A kisplasztikák mellett láthatók a művész által készített, a világ különböző országaiban emelt szobrok fotói is. Bíró Lajosnak a magyarországi városok mellett a nyugat-európai országokban, sőt az Amerikai Egyesült Államokban is van már köztéri alkotása.

Tervezik, hogy a március 15-én megnyitott ópályi múzeumban az ország többi kiállítóhelyének vándortárlatait is rendszeresen fogadják majd. A galériában pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő művészeknek, valamint a megyehatáron kívüli kortárs alkotóknak ugyancsak bemutatkozási lehetőséget teremtenek egy-egy alkalomra, hogy a több mint négyezer ópályi lakos megismerhesse munkáikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását