2024. május 7. - Gizella

Restaurálják Chaplin burleszkjeit

Tizennyolc nagyfilmje után restaurálják a 30 éve elhunyt Charlie Chaplin 33, az 1914-15 közötti Keystone-korszakból felmaradt rövid burleszkjeit.
2007. december 22. szombat 13:33 - Hírextra

A munkálatokat a bolognai filmarchívum (Cineteca di Bologna) és az Immagine Ritrovata (Megtalált kép) laboratórium végzi, akárcsak a hosszú filmek esetében a párizsi MK2 cég megbízása alapján. Ez utóbbi kapta meg 2001-ben Chaplin örököseitől a filmek világforgalmazási jogát azzal a feltétellel, hogy nemcsak DVD-n, hanem a moziban is életre keltik a nagy nevettető alkotásait.

Azóta 2,8 millió DVD-t adtak el világszerte Chaplin egészestés filmjeiből, és a forgalmazóknak csalódást okozott, hogy éppen az Egyesült Államokban, ahol a londoni születésű Chaplin szinte egész pályafutását töltötte, mutatkozik viszonylag a legkisebb érdeklődés az "örök csavargó" iránt. Valamennyi DVD-t kiegészítették egy közel félórás dokumentumfilmmel, ahol a mozi nagy alkotói, Costa-Gavrastól Emir Kusturicáig mondták el személyes élményeiket Chaplinről. Az MK2 ígéretéhez híven moziban is bemutatta a restaurált filmeket: A diktátor, amely a 2002-es berlini filmfesztivál záróaktusa volt, vagy a Modern idők, amellyel egy évvel később a cannes-i fesztivál zárult, csak Franciaországban félmillió nézőt vonzott.

Most a Keystone-filmek vannak soron: az Immagine Ritrovata a brit nemzeti film- és tv-archívummal karöltve jövőre ígéri a 33 film teljes restaurálását. Chaplin 1914-15-ben 35 kisfilmet készített a Keystone-nál, kettő azonban elveszett. Mint Gianluca Farinelli, a bolognai filmarchívum vezetője elmondta, hihetetlen filmekről van szó, amelyeket rendkívül gyorsan forgattak le - ellentétben Chaplin később, legendás alaposságával - mégis rendkívül erőteljesek, poéngazdagok és nyomon lehet követni rajtuk a csavargó figurájának kialakulását. A felújítás kegyetlen munka, sokszor 5-6 évbe is beletelik Farinelli szerint, hogy megtalálják egy-egy filmnek a felhasználható elemeit, mert a negatívok szétszóródtak a világban és sokuk nagyon elhasználódott, rossz minőségű, sőt, még az is előfordul, hogy a némafilmek feliratai nem a megfelelő helyen szerepelnek egy-egy kópián. Ugyanakkor a restaurátorok nagyon vigyáznak arra, hogy a digitális technika mellett is megőrizzék az eredeti Chaplin-filmek hangulatát, dinamikáját és tiszteletben tartják a kor apró "képi hibáit", amelyek részei a chaplini műnek.

A Cineteca nemcsak a filmekkel tiszteleg Charlie Chaplin előtt: digitalizálta és feltette internetes honlapjára (www.cinetecadibologna.it) a művész hatalmas gyűjteményét, amelyben 54 987 fotóból, 104 forgatókönyvből, 345 kéziratból, 2206 levélből és több ezer egyéb dokumentumból áll össze egy hét évtizedes pályafutás. Chaplin első kabaréfellépéseitől élete végéig mindent megőrzött.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását