2024. március 29. - Auguszta

Karácsonyi varázsfuvola a Vígszínházban

Karácsony első napján, pénteken játszik először a Magyar Állami Operaház (MÁO) együttese a Vígszínházban: A varázsfuvola című Mozart-operát hármas szereposztásban mutatja be a dalszínház együttese a körúti teátrumban Marton László rendezésében, Fischer Ádám vezényletével.
2009. december 24. csütörtök 15:30 - HírExtra
Az évadban még 24 előadást terveznek, de a két színház együttműködése két évadra garantált - hangsúlyozta korábban a premiert beharangozó beszélgetésen Vass Lajos főigazgató.

Fischer Ádám karmester, az operaház főzeneigazgatója szerint A varázsfuvola az operairodalom egyik legnagyszerűbb alkotása, amelynek éppúgy van mondanivalója a 8 évesek, mint a 80 évesek számára, ráadásul kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekek a szüleikkel együtt ismerjék meg a műfajt.

Az előadás magyar nyelvű lesz, hiszen a műben sok a párbeszéd - tette hozzá a karmester, aki szerint A varázsfuvolát mindenütt nemzeti nyelven kell játszani.

Érdekességként említette, hogy "dinasztikus" kapcsolat fűzi a műhöz és a Vígszínházhoz.Édesapja, Fischer Sándor ugyanis A varázsfuvola egyik fordítója volt, 1956 óta az ő magyarításában mentek az előadások, a 30-as években pedig a körúti teátrum zenei vezetőjeként dolgozott.

Marton László szerint boldog az a rendező, aki A varázsfuvolát viheti színre. Az operaházba már többször hívták, de először érezte úgy, hogy jönnie kell - árulta el a Vígszínház főrendezője. Elképzelése fókuszában a titok, a szerelem és az utazás fogalma áll. Tamino és Pamina utazása egyben a felnőtté válás útja is: a tűz- és vízpróba teljesítésével vesznek búcsút az ifjúságtól, ekkor énekelnek utoljára az előadásban, a fény diadalát ünneplő kórusban már nem szólalnak meg.

A mostani produkcióban egy mai fiatalember szobája és nem a kietlen puszta az első jelenet színhelye, Tamino innen indul Pamináért. A díszleteket Michael Levine, a jelmezeket Benedek Mari tervezte.

A varázsfuvolát a megnyitását követő évben, 1895-ben elsőrangú szereposztásban mutatta be a Magyar Királyi Operaház, Sarastrót például Ney Dávid, az Éj királynőjét Maleczkyné Ellinger Jozefa énekelte. Azóta tizenháromszor újították föl, vagy tűzték új szereplőkkel műsorra.

A tizennegyedik változat premierjén, pénteken este Sarastrót Polgár László, Taminót Brickner Szabolcs, Paminát Hajnóczy Júlia énekli, Papageno Nagy Ervin, Papagena Rácz Rita, az Éj királynője Miklósa Erika lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását