2024. április 26. - Ervin

2300 éves maja oltárt fedeztek fel

Időszámításunk előtt 200-300 évvel keletkezett maja oltárt fedeztek fel régészek a Guatemalavárostól közel 200 kilométerre délre, a csendes-óceáni partvidék közelben fekvő Takalik Abaj nemzeti parkban.
2008. április 15. kedd 08:59 - Hírextra

Ha az oltárt az ország északi részén fekvő Peténben találták volna, "az nem lenne újság, de az, hogy a tengerparton találták meg, nagyon fontos esemény a régészek számára, mivel ez a bizonyíték arra, hogy itt is jelen volt a maja kultúra" - mondta Miguel Orrego Corzo, a régészeti park igazgatója.
Az oltár 1,20 magas, 1,5 méter széles és 40 centiméter vastag, feltehetően 200-300 évvel a keresztény időszámítás előtt készült.

Az oltár felületét egy másik prekolumbiai kultúra, az olmék stílusában készült teknősbékaszobor díszíti, és belsejében egy embert ábrázoló alak található, maja fejdísszel és ágyékkötőben, keresztbe tett lábbal trónon ülve - mondta el Christa Schieber, az ásatások vezetője.

Az oltár, amelyet március 10-én fedeztek fel, de csak a napokban számoltak be róla, feltehetően utalhat egy dinasztia alapítójának nevére, valamint a város eredeti elnevezésére - tette hozzá Schieber asszony.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását