2024. április 30. - Katalin, Kitti

Két vödör pénzt találtak

Két vödörnyi - mintegy 8000 darab - cári időkből származó pénzérmét találtak a lipecki területen lévő Juszovo falucska templomában.
2008. április 15. kedd 08:55 - Hírextra

A templom a XIX. század negyvenes éveiben épült, de jó 80 éve, Sztálin idejében bezárták, s egészen a legutóbbi időkig raktárnak használták. Nemrég döntöttek felújításáról, s a helyi iskola igazgatónője a hetedik osztály tanulóival, meg néhány szülővel szombaton egy kis társadalmi munkával akarta segíteni a jó ügyet, hogy a pópa a hónap végén, az ortodox húsvétkor már a faluban áldhassa meg a húsvéti kalácsokat.

A maradék gabonát meg szemetet hordták ki a templomból, amikor az egyik anyuka az oltár mellett talált egy pénzérmét, aztán még egyet, aztán már mindenki a pénzeket kereste, míg végül két vödörnyi gyűlt össze.

A megtalálók mindenkit értesítettek, akit csak kellett és lehetett, legelsőként is az illetékes régészeket. A leletet végül a rendőröknek adták át, akik hét órán át számlálták és leltározták a kincset: 7986 éremből áll a lelet, köztük 713 ezüstpénz, a többi réz, és akadnak benne külföldi pénzérmek és medálok is.

A moszkvai patriarchátus szerint a juszovói egyházközösség kopejkánként összegyűjtött pénzét találták most meg, alighanem ők maguk ásták el a bolsevikok elől az oltár mellett, amit egy kívülálló aligha tehetett volna meg.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a lelet sorsa, de a gyerekek az esetleges jutalmat a templom helyreállítására akarják fordítani. A régészek szerint legutóbb egy ezer ezüstpénzből álló lelet értékét egymillió rubelre becsülték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását