2024. április 19. - Emma

Szájba vagy mellbe?

A szájüreget bélelő sejtek károsodása együtt járhat a tüdő sejtjeiben lévő hasonló eltérésekkel, melyek végül tüdőrákhoz vezetnek a dohányzóknál - jelentették be amerikai kutatók vasárnap.
2008. április 14. hétfő 13:17 - Hírextra
Reményeik szerint e felismerés lehetővé teszi majd a jelenlegi fájdalmas és veszélyes tüdőbiopszia helyett egy új szűrési mód alkalmazását, melynél egyszerűen a szájüreg áttörlésével nyernek sejteket a vizsgálathoz.

Az eljárás más típusú rákok előrejelzésére is alkalmas lehet valamikor - mondta Li Mao, a houstoni Texas Egyetem M. D. Anderson Rákközpontjának fej-, nyak-, tüdőrák specialistája.
Az eredmények segítségével könnyebben jelezhetők előre a dohányzással összefüggő ráktípusok, így a tüdő-, hasnyálmirigy-, hólyag-, fej- és nyakrák.

A dohányzás a tüdőrák fő okozója, körülbelül minden tizedik dohányost érint élete során. Tünetei előrehaladott állapotban jelentkeznek a pácienseknél, amikor már sokszor túl késői a diagnózis.
Mao kutatócsapata eredetileg a tüdőrák megelőzése céljából COX-2 gátlót szedő önkéntesek követésére kívánta alkalmazni mintavételi módszerét. A COX-2 elnevezésű enzimnek fontos szerepe van a gyulladás és a fájdalomérzet kialakulásában, termelődésének gátlása ezzel a nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyaggal lehetséges.

Két olyan gént vizsgáltak, melyek korábbi eredmények szerint segítenek a rákmegelőzésben. E gének már jóval a rák megjelenése előtt jelentősen károsodnak - mondta Mao.

Az Amerikai Rákkutató Társaság San Diegóban megrendezett találkozóján ismertette Mao, hogy 125 régóta dohányzó ember szájából és tüdejéből vett mintákban keresték a két gén jellegzetes károsodását.

A szájból vett minta nem más, mint a belső nyálkahártya enyhe megdörzsölése, szemben a tüdő-mintavételnél alkalmazott biopsziával.

Az egyik vizsgált gén (a p16-os jelű) 23 százalékban károsodott az önkéntesek tüdejében, 19 százalékban a szájukban, a másik gén pedig (az FHIT jelű) 17 százalékban a tüdejükben és 15 százalékban a szájukban. Az érintettek 95 százalékánál a tüdő és a száj sejtjei egyaránt károsodtak. Ez tenné lehetővé az egyszerűbb rákszűrési eljárás bevezetését Mao és társai szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását