2024. április 28. - Valéria

Szily Kálmán-emlékérem

Szily Kálmán-emlékéremmel tüntette ki a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) folyóirata, a Természet Világa Berényi Dénes fizikust és Császár Ákos matematikust - az akadémikusok pénteken veszik át az elismerést a Füvészkertben.
2008. október 9. csütörtök 20:45 - Hírextra
"Korunk modern tudósának képesnek kell lennie, hogy az átlagember nyelvezetén megfogalmazza a legújabb kutatási eredményeket. Ez a legjobb eszköz a tévtanok, az áltudományok elleni küzdelemben" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT és a Természet Világa szerkesztőbizottsága elnöke.

Hozzátette: A Szily Kálmán emlékéremmel azoknak adóznak, akik 50 éven át hűséges szerzői voltak a Természet Világának. Ilyen Berényi Dénes és Császár Ákos akadémikus: mindkét tudós közel félévszázada szerzői a lapnak, közvetítve az olvasók felé saját tudományterületük legizgalmasabb eredményeit.

Az elismerés névadójáról, Szily Kálmán akadémikusról (1838-1924) Vizi E. Szilveszter elmondta, hogy kiemelkedő szerepet játszott a magyar tudomány szervezésében: 16 éven keresztül volt az Akadémia főtitkára, s egyik főszerkesztője a Természet Világa elődjének, az 1869-ben alapított Természettudományi Közlönynek.

"Ez a világ egyik legrégebben folyamatosan megjelenő tudományos folyóirata, amely a kezdetektől küldetésének tekintette a kor tudományos eredményeinek közkinccsé tételét" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

A Szily-emlékérmet 1991-ben alapították a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Természet Világa folyóiratának munkatársai. Az elismerést eddig tizenketten kapták meg, a mostani kitüntetetteken kívül Bay Zoltán, Kunfalvi Rezső, Szurovy Géza, Vermes Miklós (1991-ben), Barta György (1992-ben), Marx György, Simonyi Károly (1997-ben), Almár Iván, Csaba György (2005-ben), valamint Gergely János (2006-ban).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását