2024. március 29. - Auguszta

Alkotmányellenesek az ebtartási rendeletek?

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2007. decemberében jelentést készített az ebek tartásával, tenyésztésével összefüggő jogi szabályozásról. A jelentés intézkedést tartalmaz egyebek mellett arra vonatkozóan, hogy az önkormányzati és területfejles
2008. április 14. hétfő 13:13 - Hírextra
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete, valamint a Magyar Állat- és Természetvédők Szövetsége tavaly megállapodást írt alá, melyben elkötelezik, hogy tisztázzák az önkormányzati rendeletek erre vonatkozó rendelkezéseit.

A MÖSZ a helyi önkormányzatok részére az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentését figyelembe véve összeállította, és ezúton közzéteszi az eb- és macskatartás szabályait.

Az eb- és macskatartásra vonatkozó rendelkezéseket az állatok tartásáról szóló önkormányzati rendeletben kell meghatározni. Az állatok tartásáról szóló rendelet hatályának meghatározásakor szükséges kitérni a rendelet hatálya alá nem tartozó állattartásra is, amely az ebtartás esetén pl.: vakvezető-, rendőr-, polgári védelem mentőkutyái, stb.

Célszerű továbbá a rendeletben fogalom meghatározó rendelkezéseket beiktatni, ahol pontosítani lehet pl. a kis- és nagytestű, támadó, kiszámíthatatlan természetű fogalmakat annak érdekében, hogy a rendelet szabályai lehetőleg mindenki számára egyértelműek és világosak legyenek.

A minta elkészítésénél a MÖSZ figyelembe vette az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2006. október 06. napján elfogadott az állatjólétért és az állatok védelméért folytatott közösségi cselekvési tervet. Ezen véleményben kifejtettek szerint az állatok jóléte és védelme iránt egyre nagyobb az érdeklődés az Európai Unió jelentős részében és az Unión kívül is. A jobb és szakszerűbb jogalkotás elsősorban a tudományos- és társadalmi, gazdasági ismeretekre épüljön, emellett azonban figyelmet kell fordítani az állatok jólétére vonatkozó különleges igényeknek.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az elkészült ebtartási rendelet javaslatot minden önkormányzat részére eljuttatja. Azonban a rendelet csak ajánlás jellegű, betartására az önkormányzatok nem kötelezhetőek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását