2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nagy Bandó és a medvehagyma

A Mecsek lejtőit, túl a Remeteréten, kora tavasszal erősen illatozó, zöld levélszőnyeg borítja. A jellegzetes fokhagymaszagot egy gyöngyvirágra emlékeztető vadnövény árasztja, a medvehagyma, amely Magyarországon Orfűn és környékén terem a legnagyobb menny
2008. április 14. hétfő 10:06 - Hírextra

A rég elfelejtett gyógynövény ma virágkorát éli, hisz immár ötödik éve, hogy az orfűi Kemencés Udvar teret nyújt a Medvehagyma Fesztiválnak, amit idén április első szombatján rendeztek.

- Több, mint húsz éve élek Orfűn, s mint a többiek, nap mint nap elrobogtam én is e csodálatos növény mellett - mondja Serényi Ákos, a fesztivál szervezője. - Szomszédom egy idős néni, évek óta az erdő kincseit árulja a piacon. Tőle tanultam meg, mire is jó a medvehagyma. Levelét használhatjuk nyersen vagy szárítva, gyógynövényként vagy ételekbe aprítva. Gyógyír a magas vérnyomásra, érelmeszesedésre, vértisztító, étvágyjavító, memóriafrissítő. Nyersen fokhagyma, megfőzve spenótos fokhagyma ízre emlékeztet. Gasztronómiai szempontból széles a paletta: salátát, mártásokat, levest készíthetünk belőle, sajtot, pogácsát, lepényt, palacsintát ízesíthetünk vele, vagy szórhatjuk egyszerűen vajas kenyérre az összeaprított leveleket.

A kezdetben Medvehagyma Napként működő esemény mára igazi fesztivállá nőtte ki magát, ami elsősorban a gasztronómiára épül. Idén tudományos előadásokkal kiegészítve, a növényről és a belőle készült mézről. A tájházban Rákos Ildikó gasztronómiai fotókiállítása várta a látogatókat. A fesztivált madárijesztő-verseny és hajnali lovas kocsis kirándulás is színesítette, a fogat utasai saját kezükkel szedhették le növényt, érezve annak különleges illatát.

A vásári forgatagra emlékeztető mulatságon feltűnt Orfű korábbi polgármestere, Nagy Bandó András, az ismert humorista, aki könyvet is írt a medvehagymáról.

- Másfél éve kezdtünk el beszélni arról az orfűiekkel, hogy csokorba kellene szedni a medvehagymáról szóló ismereteket. Aki itt él a környéken, tudja, hogy mennyire finom és tápláló, s milyen gyógyhatásai vannak. Arra gondoltunk: miért ne tudhatna erről más is? A medvehagymával foglalkozó szakemberek mindegyike hozzátette ismereteit, én vállaltam a könyv szerkesztését, illetve "Micimackó találkozását a medvehagymával." A könyv megjelenése óta többen jelezték, hogy az ő környékükön is megtalálható ez a növény, így például a Bakonyban. A medvehagyma vadon nő, ezért vadfokhagymának vagy boszorkányhagymának is nevezik. Fontos, hogy tudatában legyünk nemzeti kincsünknek, hisz ebből akár még hungarikum is válhat. Ez a fokhagymaszagú völgy az egyik olyan hely, ahol, ha lepihensz, úgy sejlik, szívesen ül melléd az Isten. Tiszta a levegő, nyugalom és béke száll meg. Itt emberi életet lehet élni - dícséri a tájat és a természetet Nagy Bandó András.

- A csend és nyugalom ma már nem biztos, hogy elég a turistának - tette hozzá Füziné Kajdy Zita Orfű jelenlegi polgármestere. - Pécstől alig tizenöt kilométerre lévő településünk valójában üdülőfalu, fő attrakcióink a tavak, meg a gyönyörű környezet, de ennél több kell. A gasztronómiai vonulat eredeti népi értékeket elevenít fel. Egészségesen próbálunk élni, ennek egyik eszközévé válhat a medvehagyma. Az előszezon egyik vonzerejének is szántuk a Medvehagyma Fesztivált, s egyben az "Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010"-hez kapcsolódó programsorozat nyitórendezvénynek. Abban is reménykedünk, hogy Orfű lehet két év múlva az ország első gasztronómiai faluja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását