2024. április 19. - Emma

Bemutatkoztak a magyarok

Bemutatkoztak a magyar versenyfilmek a Wiesbadenben zajló nemzetközi filmfesztiválon - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.
2008. április 14. hétfő 15:34 - Hírextra

Vezér Éva elmondta, hogy a játékfilmek versenyében Magyarországot Kamondi Zoltán Dolina című alkotása, a dokumentumfilmek kategóriájában pedig Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című filmje képviseli.

A Közép- és Kelet-Európa kortárs filmművészetére koncentráló goEast! elnevezésű fesztivált immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Hessen tartomány fővárosában. A Német Filmintézet (DIF) által szervezett rangos seregszemle egyébként a versenyprogramon kívül is több magyar alkotást mutat be.

A játékfilm versenyben Kamondi Zoltán Dolina című műve indult a fesztivál fődíjának számító és 20 ezer euróval járó Arany Liliomért, amelynek sorsáról nemzetközi zsűri dönt. Az érsek látogatása című Bodor Ádám-regény filmfeldolgozása kilenc vetélytárssal kel versenyre a goEast!-en.

A dokumentumfilmek versenyprogramjába mindössze hat film kapott meghívást, köztük a magyar-finn koprodukcióban készült Hosszú utazás. Az Európai Unió keleti határszélén játszódó, az ukrán-szlovák határ által kettévágott magyar ajkú Kis- és Nagyszelmenc sorsát bemutató tragikomikus művet, amely a 39. Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm díját kapta, személyesen mutatták be az alkotók a wiesbadeni filmünnepen.

A Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója úgy értékelte, hogy mindkét magyar versenyfilm mind a szakma, mind a közönség részéről rendkívül kedvező fogadtatásra talált, s szavai szerint a Dolina mellett a dokumentumfilmek sorában a Hosszú utazásnak is van győzelmi esélye. A zsűri kedden este hirdeti ki döntését.

A fesztiválon egyébként - mint kiemelte - fontos szakmai kör van jelen, s a részvétel segít abban, hogy a filmek útját a továbbiakban is egyengetni lehessen. "Számunkra nagyon fontos a jelenlét, hiszen a fesztivál a kelet-, illetve közép-európai filmművészetre helyezi a hangsúlyt" - jelentette ki az ügyvezető igazgató.

A fesztivál díszvendége egyébként Fliegauf Benedek, aki Dealer című játékfilmjével 2004-ben már elnyerte a legjobb rendezőnek járó trófeát a wiesbadeni fesztiválon. A kortárs filmművészeti szemle elsőként mutatja be a fiatal magyar alkotó eddigi munkásságát Portré elnevezésű különprogramjában. A magyar rendező - mint Vezér Éva fogalmazott - valóban a fesztivál fő kedvence.
Az idei fesztivál középpontjában a határok témaköre áll. Mindez egyformán vonatkozik a politikai, a földrajzi, valamint a személyes határokra, ez utóbbi témakör keretében az értelem, az értékek és a lehetőségek keresésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását