2024. április 28. - Valéria

Félmillió forintos akadémiai album a Szőnyi Antikváriuma árverésen

Rögtön a kezdetkor elkezdtek sorjázni a százezer forintos leütést elérő tételek a Szőnyi Antikváriuma árverésén. Ezek között elsőként Arany László összes műveinek 1900-1901-ben kiadott, öt kötetes gyűjteménye lépett nagyot. A Gyulai Pál által közreadott A
2008. április 13. vasárnap 14:57 - Hírextra
Az 1810-ben Bécsben napvilágot látott "A mostani Adeptus, vagy is a szabad kőmivesek valóságos titka, frantziából fordította Bárótzi Sándor" című kötet 45 ezer forintról indítva, háromszoros eredményt hozott.

Megadták a 200 ezer forintot azért a Budapest fotóalbumért, amelyben 26 beragasztott fotó mutatja a 19. századvégi magyar főváros nevezetességeit, s utolsó lapján a tervezett Parlament épülete látható. A kiadó az a Calderoni és Társa cég, amelynek nevéhez a hazai tanszergyártás megalapítása és a fotó amatőr szakma megteremtése fűződik.

Legdrágábban, majd félmillió forintért, egy másik fotóalbumot vittek el. Ezt a Magyar Tudományos Akadémia ünnepélyes megnyitásának emlékéül adták ki 1865-ben Pesten. Schrecker Ignácz udvari fényképész felvételein 250 akadémikus portréja látható, mindegyikük aláírásával. Majd a következő lapokon a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak tudományos tevékenységéről olvasható leírás. Mindezért 460 ezer forintot (jutalékkal fél milliónál is többet) fizetett a szerencsés gyűjtő.

Közelítette ezt az árat Jókai Mór összes műveinek 94 kötetes nemzeti kiadása. Az 1904-1906-os, úgynevezett barnakötetes sorozatért 440 ezer forintot adtak. Jókai Mór kézzel írt, aláírt, három oldalas, Rudolf trónörökös írószobája című tanulmánya irodalmi ritkaság. Nem csoda, hogy 80 ezer forintról 170 ezerig verték fel az árát.

Weöres Sándor művének, a Holdbeli csónakosnak legteljesebb gépírásos változatáért 150 ezer forintot kértek, s ezt meg is adták érte.

Százezer forint felett vitték el Mikszáth Kálmán műveinek 33 kötetes összkiadását (120 ezer forint), a Pallas nagy lexikona 18 kötetét (240 ezer forint), Weisz Ker. János, huszonkét kötetes, igen ritka Világtörténetét (285 ezer forint) az 1679-ben nyomtatott latin nyelvű keresztény vallástételeket tartalmazó Confessio-t (155 ezer forint).

Mivel két kitartó gyűjtő küzdött érte, meghúszszorozta kikiáltási árát A... m. kir. Orsz. Meteorológiai és Földmágnességi Intézet kisebb kiadványai sorozat Felhőkönyve. /A nemzetközi felhőkönyv kis magyar kiadása./ A szöveget és színes felhőképeket is tartalmazó könyvet 55 ezer forintért ütötték le.

"Szabad királyi Székesfejérvár várossának mappája. 1826. Kőre metszette Trentsensky József Pesten" - olvasható a színezett lapon. A térkép mellett, alul a városkép keresztmetszete, sorszámozva a jelesebb épületek, felül az "utszák" és házak nevei, és felül, balra a törökök kiverése előtti városkép rajza. A szép litográfiát 30 ezer forintról 185 ezerig versenyeztették.
Jól szerepeltek a vadászati témájú könyvek, megháromszorozták, ötszörözték kikiáltási árukat. Mind egy szálig elvitték a gasztronómiával foglalkozó népszerű- és szakkönyveket, receptfüzeteket. A Földrajzi Társaság szép kötésű kiadványai, valamint a Balaton-irodalom is rendre vevőre talált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását