2024. május 10. - Ármin, Pálma

Történelem, krumpli, pingvinek, tánc - videóval

Ma július 28-a, hétfő van, időben kicsit elrugaszkodunk a mától, és zenei stílus tekintetében kicsit elkalandozunk a rocktól. A dátum 1586, amikor megérkezett az első krumpli Angliába. A dal pedig a Dirty Dancing című film egyik dala.
2008. július 28. hétfő 15:00 - paulson
Még mielőtt rátérnék a burgonyára, és a The Contours dalára (akik nótájukban szintén megemlékeznek erről az étekről), lapozzunk bele történelemkönyveinkbe, a múltbeli július 28-ai napokat nézve ugyanis nem a krumpli érkezése volt a legdrámaibb esemény a múltban. Sőt kifejezetten vidám dolog volt, ahhoz képest, mint amik alább következnek. Még akkor is, ha a fogyókúrázók egy részének rémálma ez a finom eledel.

1655-ben meghalt Cyrano de Bergerac (költő, de nevét igazán Rostand műve, és nagy orra miatt jegyezték meg az emberek). 1741-ben elhunyt Antonio Vivaldi, 9 évre rá Johann Sebastian Bach távozott az élők sorából. 1794-ben Maximilien Robespierre és Louis de Saint-Just forradalmárokat is utolérte a végzetük, pontosabban a guillotine. 1914-ben ezen a napon tört ki az első világháború (az Osztrák-Magyar-Monarchia hadüzenetével Szerbiának, Ferenc Ferdinánd trónörökös és feleségének meggyilkolása után egy hónappal)

Peruban viszont van ok az ünnepelésre: 1821-ben július 28-án kiáltotta ki függetlenségét (a spanyoloktól) az ország. 1928-án ezen a napon kezdődtek el a Nyári Olimpiai Játékok Amszterdamban, 1984-ben pedig Los Angelesben.

És a rögtönzött történelemóra után térjünk vissza krumplira! Európában először Franciaországot hódította meg a (ha a mai határokat nézzük, akkor Peruból származó) növény, melynek mi a gumóját fogyasztjuk. Vicces, hogy „french fries” néven került vissza az Újvilágból érkező étel „hazájába”, illetve annak kontinensére. (Ráadásul az elnevezés tévedésen alapszik, ugyanis a sült krumplit tulajdonképpen a belgák „találták fel”. A hal nélküli időkben vágták a krumplit, hasonló alakúra az asszonyok, az étel mellé, kísérőként) Az is érdekes, hogy amikor a franciák nemet mondtak az iraki háborúra, akkor az amerikaiak dacból „liberty”-re módosították a francia jelzőt.

És ha esetleg valaki nem tudná: a 2008-as év a Krumpli éve, legalábbis az ENSZ annak nyilvánította. Leginkább a világ fejlődő országaiban lenne nagy szükség a nagy tápanyagtartalommal bíró, káliumot, C és B vitaminokat és egyéb hasznos dolgokat tartalmazó csemegére, illetve erősebb térhódítására a táplálkozásban.

A mai dal pedig azért rendhagyó, mert bár a „Do you love me?” elmenne a rock and roll kategóriába minden gond nélkül, a dalt jegyző The Contours együttes amúgy inkább a soul terepén mozog otthonosan. Ez a számuk kiválóan alkalmas a hétvégén túlságosan sok krumplit (vagy egyebet) fogyasztók számára a plusz súlyoktól való megszabadulásra, táncolás útján. Az erre való buzdításban külön segítség a választott klip is: a Táncoló talpakból láthattok részleteket. Egyébként mai felfedezésem alapján a pingvinek a leginkább krumpli formájú madarak. És ők is úsznak a leggyorsabban, viszont repülni nem tudnak. De semmi se lehet tökéletes.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását