2024. március 29. - Auguszta

Horn Gábor az SZDSZ végét vizionálja

A párton belüli megosztottság, a belháború most a Szabad Demokraták Szövetségének végét okozhatja - figyelmeztetett Horn Gábor, a párt ügyvivője az Index hírportálon pénteken megjelent interjújában. A liberális politikus szerint most az SZDSZ számára az a
2008. április 11. péntek 10:30 - Hírextra
Horn Gábor úgy fogalmazott: "Nem lehetünk olyan hülyék, mint az összes többi kis párt, amelyik amikor nehéz helyzetben volt, mind végigjárta azt az utat, amire mi készülünk rálépni. Azt remélem, tudunk olyan nyugodt küldöttgyűlést tartani egy értelmes, érzelemmentes vitával április 27-én, ami csak a koalícióról dönt, illetve arról, hogy az alapszabály módosításával mód nyíljon egy teljes tisztújításra. Az biztos, hogy az SZDSZ ma nem élne túl egy egymásnak feszülést, egy háborút".

A politikus, aki jelenleg még a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár címet viseli, hangsúlyozta, az SZDSZ jelenleg nem arra készül, hogy fenntartsák a koalíciós együttműködést a szocialistákkal. Ugyanakkor azt is kiemelte: az SZDSZ másra sincs jelenleg felkészülve.

"Ma nem tudom megmondani jó szívvel, hogy mi lesz. Ami a leginkább zavar, az az, hogy nem látom, mi lesz. Az, hogy én nem látom, önmagában nem baj, csak más se látja" - mondta.

Horn Gábor szerint a szabad demokraták "amatőrizmusa" és "slendriánsága" vezetett oda, hogy a koalíciós válság mellett az SZDSZ-nek rendkívüli tisztújításra kényszerül a legutóbbi pártelnökválasztáson történt szabálytalanságok miatt. Magyarázata szerint az SZDSZ nem volt felkészülve arra, hogy ma már "nem lelkesedésből mozgalmárkodnak az emberek", így védtelennek bizonyult a helyettük megjelenő kalandorokkal szemben.

"Nem voltunk felkészülve egy Mali Zoltánra, nincsen védekezési reflexünk" - mondta.

Úgy vélte, az április 27-re összehívott rendkívüli küldöttgyűlésen úgy kell módosítani az alapszabályt, hogy a párt védve legyen a kalandorokkal szemben. Ilyen eszköz lehet szerinte például az, ha korlátoznák a küldöttek számát. A jelenlegi alapszabály csak azt mondja ki, hogy minden tíz párttag után lehet egy küldöttet állítani.

"Ha valaki beléptet kétezer embert, akkor van kétszáz küldötte, ha ők együtt szavaznak, eldönthetnek egy választást. Ezeket kell kiküszöbölni, és aztán kitalálni egy olyan forgatókönyvet, amivel nem esszük meg egymást az elnökválasztásig hátralévő másfél hónapban" - hangsúlyozta.

Mali Zoltán, Drávapiski szabad demokrata polgármestere ellen fegyelmi eljárás folyik, amelyet egy SZDSZ-tag kezdeményezett. A polgármester internetes naplójában olvasható dokumentum szerint azért, mert "a párt népszavazási kampányával szemben a három igen mellett folytatott széles körben agitációt, folyamatosan és nyilvánosan tesz az SZDSZ elveivel és etikai normáival szemben ellentétes kijelentéseket".

Drávapiski polgármestere tavaly januárban vált ismertté azzal, hogy toborzása nyomán három hónap alatt mintegy hétszázzal bővült az SZDSZ tagjainak száma Dél-Baranyában. Mali Zoltán a közelmúltban a sajtóban úgy nyilatkozott, hogy megfelelő támogatottsággal indulna az SZDSZ elnöki posztjáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását