2024. április 16. - Csongor

Forma, kifejezés, emlékezés

Forma, kifejezés, emlékezés címmel meditatív installáció, használt ruhák lenyomata és háromdimenziós, szövött anyagú térplasztikák, japán és walesi művész munkái várják a látogatókat szombaton 18 órától Gödöllőn, az Iparművészeti Műhelyben (GIM).
2008. április 11. péntek 19:53 - Hírextra

Katona Szabó Erzsébet textilművész, a tárlat kurátora elmondta az MTI-nek, hogy Ausztriában, a grazi művésztelepen ismerkedett meg a most kiállító művészekkel és úgy találta, hogy mindkettejük munkássága érdekes lehet a magyar textilművészeknek. A kurátor pályázat útján elérte, hogy a japán és a walesi alkotó elhozhassa munkáit - installációkat, térplasztikákat - Gödöllőre.


Naoko Yoshimoto, a japán hölgy azt vizsgálta, hogyan viszonyul egymáshoz a textil és az emlék. A Fehér koporsó című egy dobozszerű alkotás, tele száz meg száz kikeményített fehér inggel.

A Mosni a feledésért című művet egy japán rituálé inspirálta. Ott az a szokás, hogy a halott ruháját kimossák azért, hogy újjászülethessen, s hogy a ruháján maradt nyomok eltüntetésével az e világ utáni vágyódása is megszakadjon.

Sue Hiley Harris Ausztráliából települt át Nagy-Britanniába, 25 éve él Walesben, s manapság háromdimenziós, szövött anyagú térplasztikák készítésével foglalkozik. A textilszobrok struktúrája aprólékos, szinte mérnöki precizitású terv alapján épül föl, ugyanakkor az alkotások erős érzelmi hatást gyakorolnak a szemlélőre.

Pamutból, nejlonból, acélból szövi az anyagot s különleges formákat alakít belőlük. Ezzel a technikával a térplasztikái színesek, különböző árnyalatot hordozók lesznek. Akár felfüggesztett, akár posztamensen álló munkái egyidejűleg tükrözik a folyamatosságot, az állandóságot és a békét.
A kiállítás megnyitása előtt szombaton délután 3 órakor vetítéssel egybekötött beszélgetés lesz a művészekkel a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ előadótermében, a Dózsa György út 8. alatt, majd este 6-kor megnyitják a tárlatot, amely hétfőn is nyitva lesz 18 óráig, a Kőrösfői utca 15-17. alatt a GIM-Házban. A program védnöke Nabekura Shinishi Japán budapesti nagykövete.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását