2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar-japán koncert lesz

Egy magyar-japán művészkettős mutatkozik be pénteken este az Óbudai Társaskörben a Fiatal művészek pódiumán. Rozsos Tamás (brácsa) és Iimura Tomoko (zongora) előadásában két, Magyarországon szinte ismeretlen XX. századi mű is elhangzik - közölte a társask
2008. március 6. csütörtök 07:49 - Hírextra

Mint azt Rozsos Tamás a távirati irodának elmondta, az esten Bartók: Táncszvit zongorára, Penderecki: Cadenza per viola sola című műve és Brahms f-moll hegedű-zongora szonátája mellett Joseph Jongen és René Gerber egy-egy darabját is előadják.

Joseph Jongen belga zeneszerző 1925-ben írta az Allegro appassionato brácsára és zongorára című darabját. A Magyarországon kevéssé ismert mű megszólaltatását azért is tartja fontosnak a fiatal magyar muzsikus, mert - mint mondta - a kötelező darabok között szerepel az ARD München nemzetközi zenei versenyén, amelyen elindul a nyár végén.

A fiatal művészek, akik idén még Svájcban, a neuchateli zeneművészeti főiskolán tanulnak, a Neuchatel kantonban született komponista, René Gerber Hat darab zongorára sorozatából kettőt is műsorra tűznek, azokat, amelyekkel Iimura Tomoko konzervatóriumi tanárnőjének koncertjére készül. A mesternő japán növendékét ajánlja így a közönség figyelmébe - mutatott rá Rozsos Tamás.

A fiatal magyar brácsás már diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Bársony Lászlónál, Iimura Tomoko pedig Nádor Györgynél tanult. Ezután a fiatal muzsikus Tatjána Mazurenko, a hannoveri szimfonikusok szólóbrácsásának mesterkurzusán vett részt.

A neuchateli konzervatóriumban idén Tóth Zoltánnál kap újabb oklevelet. Lukács Pál és Mihály András, Székely Zoltán, Végh Sándor egykori növendéke, a Lyoni Operaház volt szólóbrácsása a svájci intézmény egyik legtekintélyesebb tanára - véli Rozsos Tamás, aki tanulmányai mellett egy éve szerződéssel a berni kamarazenekarral dolgozik. Iimura Tomoko jövőre végez a zongora szakon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását