2024. május 2. - Zsigmond

Évi 1,6 milliárd forint sportstratégiai programokra

Évi 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre a sportstratégiai programok megvalósítására 2008-2009-ben a kormány április 9-i döntése értelmében, amellyel konkretizálták a 2020-ig szóló hosszútávú nemzeti sportstratégia első két évének cselekvési tervét - köz
2008. április 11. péntek 14:37 - Hírextra
A 2020-ig szóló Sport XXI. Nemzet Sportstratégia című programot tavaly júniusban fogadta el az országgyűlés, ennek lényege, hogy a sportot mint eszközt a társadalom szolgálatába kell állítani - mondta Elbert az MTI-nek.

Kiemelte, hogy a kétéves program egyebek között meghatározza, milyen konkrét feladatai vannak a sportnak a humánerőforrás fejlesztése területén, mit kell tenni a sportiskolai rendszer újjáélesztése érdekében, azért, hogy a sporttudomány közelebb kerüljön az élő sporthoz.
Fontosnak nevezte a sport és a területiség viszonyrendszerének az újrarendezését, amit alapvetően kistérségi szinten "alulról" képzelnek el. Lesz például helyi szintű táboroztatás, aminek célja, hogy a fiatalok a napi két edzés mellett megtanulják hogy saját sportágukban hogyan lehet használni az informatikát, megismerjék az egyesületek működését, annak gazdasági vonatkozásait.

A program a sport rövidtávú fejlesztési feladatai között említi a létesítményfejlesztést: 2008-ban a strandsportágak infrastrukturális fejlesztése valósul meg közel 40 helyszínen 100 millió forint értékben.

A sport humánerőforrás, tudományos és információs bázisának fejlesztésével összefüggésben az ÖTM 2007-ben indította el a Patrónus programot, amely 2008-ban tovább folytatódik: 21 sportág 23 edzőpárosának támogatása valósul meg 150 millió forint értékben. Jelenleg folyamatban van a sport egészét átfogó Nemzeti Sportinformációs Rendszer kialakítása. A Sportstratégia alapján alapvető cél a világszínvonalat is ismételten elérő, meghaladó sporttudományi eredmények felmutatása.

Ami a szabadidősport fejlesztésével összefüggő feladatokat illeti, a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében a sportkormányzat 2006-ban indította el a rendszeres fizikai aktivitás, azaz a rekreációs célú sportolás széleskörű lehetőségének biztosítására irányuló Tárt kapus létesítmények programot. Ennek keretében körülbelül 360 létesítmény, illetve ezáltal mintegy 40 ezer fő sporttevékenységének támogatása biztosított. A Mozdulj, Magyarország! programot 2007-ben a negyedik alkalommal hirdette meg az ÖTM, s ez által 63 szabadidősportos esemény támogatása valósul meg. A fogyatékos emberek számára a legjelentősebb problémát a sportterekre való eljutás jelenti, ennek érdekében a tárca 2008-ban kidolgozza a fogyatékosok el- és hazajuttatását a sportterekről, valamint sporttevékenységének támogatási programját.
A versenysport és utánpótlás-nevelés minőségi fejlesztésére a rendelkezésre álló forrás 643 millió forint. Ennek felhasználásával 13 sportág 6-14 éves korosztályának támogatása valósul meg. A Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet által koordinált Sport XXI. utánpótlás-nevelési program továbbfejlesztése során alapvető célként fogalmazódik meg a minőségi utánpótlás-nevelés és a tömegesítés szétválasztása.

A fenntartható sikerek elérése és a versenysport utánpótlás-bázisának biztosítása érdekében szükséges az igazolt sportolók számának növelése és az utánpótlás-nevelés egységes rendszerének működtetése.

Az egészséges életmód kialakulását, a lakosság fizikai aktivitásának ösztönzését döntő módon befolyásolhatja a szabadidősport-programok kistérségi kínálatának bővítése, lebonyolítása szervezett keretek között, a résztvevők körének kiszélesítése, számának növelése. 2008-ban a táboroztatási program folytatásához és kibővítéséhez 100 millió forint, a szenior program folytatásához és továbbfejlesztéséhez 70 millió forint, a komplex kistérségi szabadidősport program kiterjesztett folytatásához 174 millió forint költségvetési forrás biztosított.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását