2024. május 3. - Tímea, Irma

Az antifasizmus felülírja, ki a civil és ki az állam képviselője

Gyurcsány Ferenc szerint az antifasizmus felülírja, ki az állam és ki a civil szféra képviselője a péntek délutáni újlipótvárosi antifasiszta rendezvényen. A miniszterelnök ezt arra a felvetésre mondta pénteken a Klubrádióban, hogy részvételével nem válto
2008. április 11. péntek 11:19 - Hírextra
A kormányfő hangsúlyozta: a konfliktus lényege a demokratikus köztársasági eszme védelme. Ebben a vitában a köztársaság képviselői nem maradhatnak csendben - jelentette ki. Megjegyezte: van, amikor világos gesztusokkal kell kifejezni a kormány álláspontját.

"Tudni kell, minek mi a jelentősége" - fogalmazott a miniszterelnök.
Emlékeztetett arra, hogy amikor a cseh újfasiszták bementek a prágai zsidónegyedbe és ott felvonultak, akkor a cseh politikusok többsége, Václav Klaus államfő vezetésével odament. Megmutatták, kik vannak többen - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc előző nap arra kérte a parlamenti pártok elnökeit, hogy az erkölcsi és politikai támogatáson túl személyes jelenlétükkel is támogassák az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket valló és hirdető szervezeteket és személyeket. A pénteki demonstráción - civilként - részt vesz a kormányfő is.

A levél előzménye, hogy péntek délutánra tiltakozást szervezett egy XIII. kerületi jegyirodánál Polgár Tamás, a Tomcat néven ismert blogger. Az akcióra válaszul az SZDSZ, valamint egy magánszemély is ellentüntetést szervez.

Az interjúban a kormányfő arról is beszélt, hogy rövid távon a parlamenti pártok többségének nem érdeke az előrehozott választás. Amíg ezek az érdekviszonyok fennállnak, addig ez egy nagy fegyelmező erő, minden más politikai taktikai küzdelem - fogalmazott.

A miniszterelnök úgy látja, a kisebbségi kormányzás hosszú életű lesz, kitölti a következő két évet. Véleménye szerint a fontos és lényeges változásokhoz a két kisebbik, önálló parlamenti párt, az MDF és a SZDSZ folyamatosan, "ilyen-olyan módon" támogatást fog nyújtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását