2024. május 6. - Ivett, Frida

A kormány semmibe veszi az emberek akaratát

A kormány nem tiszteli, sőt, semmibe veszi a népszavazás eredményét, az emberek akaratát - közölte Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője a kormányfő bejelentése és a rektori konferencia tandíjról szóló javaslata kapcsán pénteken az MTI-vel.
2008. április 11. péntek 11:21 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc egy kereskedelmi televíziónak nyilatkozva a héten azt mondta: a rektori konferenciával olyan javaslaton dolgoznak, amely szerint az első évben mindenki az államilag finanszírozott keretben kerülne be a felsőoktatásba, de a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a keretben. A rendszer minden évben biztosítaná az átjárást az állami és az önköltséges képzés között - tette hozzá.

Az állami és a költségtérítéses képzés között teljes átjárhatóságot javasol 2009-től a Magyar Rektori Konferencia munkaanyaga, az intézményvezetők a hallgatókat hat kategóriába sorolnák a fizetendő költségtérítés mértéke szerint.

A rektori konferencia az MTI birtokába került dokumentuma szerint nemcsak a hallgatók 15 százaléka kerülhetne át egyik kategóriából a másikba, hanem az adott év tanulmányi eredményétől függően évente határoznák meg, ki kap egy évre államilag finanszírozott státuszt, és ki lesz költségtérítéses diák.

A rektori konferencia kezdeményezése alapján a felsőoktatási hallgatók a költségtérítést az éves teljesítményük alapján, az első évben pedig a felvételi eredményük alapján fizetnének 2009-től, s minél jobb eredményt ér el valaki, annál alacsonyabb lenne a költségtérítése.

Sió László a kormányfő bejelentéséről azt mondta: a népszavazás egyértelműen kijelölte azt az irányt, amelyen haladni kellene, ez pedig nem az, hogy hogyan lehetne más formában bevezetni a tandíjat.

Hozzátette: amikor a vonatkozó jogszabályt a népszavazás után az államfő aláírta, felhívta a kormány figyelmét a kompenzációra. A kormány ahelyett, hogy azzal foglalkozna, ami a feladata, továbbra is azon ügyeskedik, hogyan lehetne "az asztal alól az asztalra lopni" a tandíjat.

Szakmai szempontból is több hibát talált az anyagban az ellenzéki szakpolitikus. Mint mondta, nem tudni, hogy mekkora lesz azoknak a diákoknak az aránya, akik ténylegesen ingyen fognak tanulni. Nem lesz összehasonlítható a teljesítmény sem, hiszen egy négyes vagy egy ötös osztályzat nem minden intézményben ér ugyanannyit. Azért is problémás a javaslat, mert a képzés színvonala is eltérő az egyes intézményekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását