2024. április 19. - Emma

Magyarok a perui börtönökben

Egyre több magyar drogfutárt fognak el Dél-Amerikában, az elmúlt hetekben három magyar bukott le Peruban - mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek. Egy újabb hullám figyelhető meg a drogcsempészet
2008. április 10. csütörtök 19:36 - Hírextra
Teljesen egyértelmű, hogy magyar bűnözői csoportok élénkítették ezen a téren a tevékenységüket - mondta Berta Krisztina Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a távirati irodának.

Az elmúlt hetekben három magyar drogfutár bukott le, mindannyian Peruban. Ez változás a korábbi időszakhoz képest, amikor Ecuadorban volt a legtöbb ilyen eset - tette hozzá.

Az MTI kérdésére a főosztályvezető elmondta: a konzuli szolgálat egyelőre nem tudta megerősíteni azt a sajtóhírt, hogy egy hete Argentínában is lebukott egy magyar drogfutár.

A magyar diplomácia rendszeresen tartja a kapcsolatot a börtönbe kerültekkel. A konzulok mozgástere azonban korlátozott: nem tudják meggyorsítani a gyakran évekig elhúzódó eljárást, és a börtönkörülményeken sem tudnak változtatni - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Mint mondta, konkrét tudomásuk nincs arról, hogy a fogdákban súlyosan bántalmaznák a magyar fogvatartottakat, de általánosan el lehet mondani, hogy a latin-amerikai börtönök veszélyesebbek az európaiaknál. Hozzátartozók számolnak be arról, hogy információik szerint súlyosan bántalmazták hozzátartozójukat latin-amerikai börtönben - fűzte hozzá.

Ugyanakkor az esetek többségében a már elítéltek nem kérik azt, hogy Magyarországon töltsék le a büntetésüket a dél-amerikai börtön helyett. Ennek oka az lehet, hogy az adott országban akarják folytatni az életüket, ott vannak kapcsolataik - tette hozzá.

A főosztályvezető nem tud olyan esetről, amikor bebizonyosodott volna az elmúlt években, hogy ártatlanul tartottak volna fogva drogcsempészettel gyanúsított magyart. "Nem ártatlan emberek kerülnek ilyen helyzetbe, az a nagyon-nagyon ritka kivétel" - hangsúlyozta Berta Krisztina.
Varga Koritár Pál, az Andok-térség országaiba akkreditált utazó nagykövet egy hónappal ezelőtt tért vissza latin-amerikai körútjáról, ahol a magyar fogvatartottak ügyével is foglalkozott.

A nagykövet az MTI-nek elmondta: általában fiatalok kockáztatják a szabadságukat viszonylag kis összegekért. Drogcsempészésért 8-10 év börtön jár ezekben az országokban, a fogvatartottak helyzete pedig korántsem könnyű. A börtönök általában túlzsúfoltak, Ecuadorban például 17.000 elítéltet tartanak fogva, összesen hat-hétezer főre tervezett helyen - tette hozzá.

Latin-Amerikában jelenleg 22 magyar van fogságban, közülük 15 drogfutárként. A kontinensen magyar drogcsempészek mintegy fele Ecuadorban van börtönben, hatan pedig Peruban.
Világszerte ötszáz magyart tartanak külföldön fogságban, a legtöbbet Ausztriában és Németországban. Sokan vannak Dél-Kelet-Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában is.

A külföldön fogvatartott magyarokról a konzuli törvény rendelkezik. A konzulok számos téren segítenek, ha valaki börtönbe kerül. Egyebek mellett felveszik a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, segítenek ügyvédet szerezni, igény esetén tájékoztatják a családtagokat, barátokat. A költségeket azonban a letartóztatottnak, vagy rokonainak kell állnia.

A konzul szóvá tudja tenni a nem megfelelő börtönkörülményeket, ez azonban nem kötelezi a hatóságokat arra, hogy áthelyezzék a bebörtönzöttet. A diplomácia nem tud hatni a bíróságokra sem, nem tudja meggyorsítani az eljárást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását