2024. április 26. - Ervin

A költészet napja a színházban

A költészettel kapcsolatos előadásokkal, zenéléssel, versmondással, költői pályázattal és rendhagyó dalnokversennyel ünneplik a költészet napját a budapesti teátrumok. Az április 11-i programok közül egyesek a magyar irodalom klasszikusait idézik fel, más
2008. április 10. csütörtök 17:03 - Hírextra
A költészet napját József Attilára emlékezve 1964 óta minden évben a költő születésnapján, április 11-én ünneplik Magyarországon.

Az Új Színház erre az alkalomra nyílt versversenyt hirdetett a "Hűség és megcsalás" témakörben. A korlátlan terjedelmű műveket e-mailen keresztül lehetett a teátrumnak elküldeni. A beérkezett alkotások legjobbjait az Új Színház színművészei és stúdiósai péntek délután 5 órától a Stúdiószínpadon adják elő, a teátrum igazgatója, Márta István megzenésítésében. Műveik elhangzása után a verseny résztvevői megtekinthetik Feydeau-Hennequin Fogat fogért című vígjátékának főpróbáját.

Az Örkény Színház a költészet napján a Nyugat 2008-1908 című előadást tűzi műsorra. Az eredetileg a Művészetek Palotájával együttműködésben létrehozott produkció a legendás folyóirat 33 évfolyamának anyagából készült Réz Pál és Várady Szabolcs válogatásában. Az előadásban az Örkény Színház teljes társulata részt vesz, megszólaltatva a Nyugat legjelentősebb alkotóit: Ady Endrét, Móricz Zsigmondot, Babits Mihályt, Kosztolányi Dezsőt, Karinthyt Frigyest, Csáth Gézát, Szép Ernőt, Kaffka Margitot, Krúdy Gyulát, Juhász Gyulát, Tóth Árpádot, Füst Milánt, József Attilát, Gelléri Andor Endrét, Szomoryt, Szabó Lőrincet, Illyés Gyulát, Radnót Miklóst, Weöres Sándort, Ottlik Gézát és szerkesztőit: Ignotus Pált, Osvát Ernőt, Hatvany Lajost, Schöpflin Aladárt, Fenyő Miksát és Gellért Oszkárt. A darab szerkesztője és rendezője a teátrum igazgatója, Mácsai Pál.
A Millenárison, a Fogadóban Lovasi András énekli a franciás műveltségű költő-műfordító, Lackfi János verseit, melyeket Heidl György zenésített meg. A koncerten a Hangzó Helikon sorozatban megjelent album dalait hallhatja a közönség.

Rendhagyó, közös programmal ünnepli a költészet napját a Merlin Színáz, a Nemzeti Színház és a prae.hu. A Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán megrendezett Merlin Energia Dalnokversenyen a meghívott költőknek - Garaczi László, Havasi Attila, Kukorelly Endre, Tóth Krisztina, Spiró György és Varró Dániel - az energiafelhasználással kapcsolatos kulcsszavakra kell majd verset írniuk, melyeket az est végén Darvas Ferenc, Gryllus Dániel, Gryllus Samu és Farkas Róbert zenésítenek meg és adnak elő. Amíg a költők dolgoznak, a közönség ismeretterjesztő előadásokat és a témához kapcsolódó zeneszámokat hallgathat, illetve egy kísérletet is megtekinthet. Az este műsorvezetői Jordán Tamás és Novák Péter lesznek.

A költészet napjához kapcsolódóan tartják vasárnap 11 órától a Nemzeti Színházban a 10. Versfesztivált. Az eredetileg a Tabánból indult, ingyenesen látogatható rendezvényt hatodik alkalommal rendezik a teátrumban, ezúttal a "Hajóorrban" felállított színpadon. Fellép többek között az Ando Drom, Bánffy György, Hegedűs D. Géza és osztálya, Huzella Péter, Kovács Patrícia, Lukács Sándor, Őze Áron, Papp János, az Új Színház stúdiósai és Vallai Péter, a műsorvezető Turczi István költő lesz. A programot 17 óra után Sebő Ferenc és zenekara zárja Jordán Tamással közösen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását