2024. április 19. - Emma

A költészet napja - programok

A költészet napján Budapesten megemlékezéseket és könyvbemutatókat tartanak, a VII. kerületben versmondási rekordkísérlet lesz, kezdetét veszi az Europoetica nemzetközi költészeti fesztivál a Ráday Kultucca keretében, a Lufthansa Budapestről induló járata
2008. április 10. csütörtök 17:00 - Hírextra
A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Ezen a napon hagyományosan koszorút helyeznek el József Attila budapesti emléktáblájánál, a IX. kerületi Gát utcában. A táblát annak a háznak a falán helyezték el, ahol egykor a költő lakott, s tiszteletére emlékszobát rendeztek be. A délután egy órakor kezdődő ünnepségen Turczi István költő és Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester vesz részt.

A költő Liszt Ferenc téri szobrát a József Attila Művészeti Centrum Közhasznú Alapítvány koszorúzza meg ünnepség keretében, amelyen Juhász Ferenc költő mond beszédet.

A költészet napján emléktáblát avatnak Faludy György író, költő, műfordító, humanista gondolkodó tiszteletére annak a háznak a falán, amelyben 1996-tól 2003-ig élt. A 2006-ban elhunyt alkotó emlékére tartandó ünnepségen Horváth Csaba főpolgármester-helyettes vesz részt a XIII. kerület Szent István körúti épületnél.

A tömeges versmondás Guinness-rekordját szeretné felállítani az Alsóerdősor utcai Általános Iskola ötszáz tanulója és tanára. A vállalkozás szerint József Attila, Petőfi Sándor és Weöres Sándor legismertebb verseit szavalják majd a VII. kerületi diákok.

Arany Jánostól Parti Nagy Lajosig terjed azon költők névsora, akiknek kötetei közül választhatnak az utasok a Lufthansa Budapestről induló járatain április 11-én. Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor és Orbán Ottó magyar nyelvű kötetei mellett például Nemes Nagy Ágnes kétnyelvű kötete, Petőfi Sándor János vitéz című művének angol nyelvű változata és kétnyelvű versantológia is várja az utasokat. A választásban Szabó T. Anna költő a beszállásnál segít az utasoknak.
Az Europoetica nemzetközi költészeti fesztivállal indul csütörtökön a fővárosban a Ráday Kultucca elnevezésű programsorozat; a négynapos irodalmi rendezvényen könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések és kiállítások kapnak helyet a Ráday utcában és környékén. Költészet napján a fesztivál keretében Délszláv irodalmi találkára várják az érdeklődőket a Sanyi és Aranka Színház épületébe. Háború után béke címmel szerb, horvát, szlovén, bosnyák, montenegrói és vajdasági alkotók arról beszélgetnek, hogyan dolgozták fel a délszláv háborút. Este a Ráday Képesházban 3 nő 3 kérdés címmel fiatal írónők arról folytatnak eszmecserét, hogy mi foglalkoztatja a mai alkotónemzedéket, valamint arról, hogy miről nem akarnak vagy nem lehet manapság írni.
Az Olasz Kultúrintézet Mario Luzi válogatott verseit tartalmazó kötettel készül: a XX. századi olasz költészet kiemelkedő alakjának Fenn égő sötét láng című antológiájával több évtizedes mulasztást pótol a Magyar Napló Kiadó.

A Magvető Kiadó két verseskötettel ünnepli a napot: Kántor Péter Trója-variációk című kötetét az Írók Boltjában mutatják be a költő részvételével, míg Jónás Tamás Önkéntes vak című verseskönyvéről a Petőfi Irodalmi Múzeumban beszélgetnek majd. Utóbbi kötettel együtt mutatják be Beney Zuzsa életműsorozatának első darabját, az Összegyűjtött versek I-III. kötetét, amelyekről Ferencz Győző beszél majd.

A Parnasszus költészeti folyóirat szintén ünnepel: a tavaszi szám bemutatóján Csoóri Sándor Kossuth-díjas költővel Turczi István beszélget a Műcsarnokban.

A jeles napon adják át az AEGON Művészeti-díjat, amelyet idén Térey János drámája, az Asztalizene érdemelt ki. Az alkotó az eredménykorábbi kihirdetésekor a műfajjal kapcsolatban elmondta: "a versnek kerestem életet, és a versnek van élete a színpadon, mert a meztelen, pőre vers rendkívüli figyelmet követel, ami a mostani magyar kultúrában nincs meg, de a színház képes kikényszeríteni".

Újraöntötték Szécsi Margit költő mellszobrát. A József Attila-díjas alkotó 2007-ben ellopott emlékművét, Kő Pál szobrászművész alkotását a költészet napján avatják fel újra a Pestszentlőrinci Kossuth téren, ahol Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke mond beszédet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását