2024. május 3. - Tímea, Irma

Vaksi újra láthat

Mű szemlencsét kap egy mindkét szemére megvakult székesfehérvári kutya; az operáció költségét támogatásokból gyűjti össze az állatot pártfogoló Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány.
2008. április 9. szerda 07:30 - Hírextra

A 11 éves kutya majd háromhónapos kóborlás után, néhány hete került az alapítvány kutyamenhelyére, ahol az állatorvosi vizsgálat során megállapították, hogy a mindkét szemén levő hályog miatt vak - mondta el az MTI-nek Molnár Tamásné, a szervezet állatvédelmi referense.
Miután ismert, hogy a Szentesen praktizáló Dobos András állatorvos igen jó eredménnyel végez műszemlencse-beültetést, megkeresték, s ő munkadíjat nem számítva, önköltségi áron, azaz a lencsék és a műtéthez szükséges egyéb anyagok áráért elvállalta az operációt.

A Vaksinak elnevezett kutyus szemlencse-beültetésének mintegy nyolcvanezer forintos költségére eddig hatvanezer forint gyűlt össze támogatásokból. Időközben kiderült, hogy a kutyus nem azért kóborolt, mert a gazdái kidobták, hanem egy erdőben tett séta során, január 10-én elszökött tőlük. Azóta tűvé tették érte a környéket, s amikor egy újságcikk alapján a nyomára bukkantak, azonnal jelentkeztek érte.

Így Szultán - mert, mint kiderült az a kutyus neve - már megszokott otthonában, az idős házaspárnál, "családi körben" várja a műtét idejét, amire várhatóan rövidesen sor kerülhet. Gazdái és az alapítvány dolgozói abban bíznak, hogy az operáció eredményeként Szultán-Vaksi visszanyeri majd az egyik szemére három, a másikra két éve elvesztett látását.

Az állat egyébként megtanult együtt élni a fogyatékosságával, bár négylábú társainál óvatosabban, jobbára a kennel fala mellett közlekedik, s a lábával szinte "tapogatja" az utat, teljes "kutya-életet" él.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását