2024. május 5. - Györgyi

Öngyilkos fiatalok - mi lesz itt?

Az öngyilkosság különösen akkor megrázó, amikor fiatalok követik el. A gazdasági válság sajnos elért az ifjúság lelkéhez is. Egy kutatás szerint egyre több megkeseredett fiatal választja ezt az utat.
2009. május 19. kedd 13:29 - Pénzes Dávid
A válság egyik megdöbbentő összetevője sajnos még nem kapott elég figyelmet. Pedig talán ez az egyik legszörnyűbb a krízis, minden egyéb következménye közül. Mert munkából van több is, ha elveszítjük, később kaphatunk másikat – az életből viszont nincs.

Egy svéd kutatás hátborzongató eredményeket mutatott ki. Ezek alapján kimondható, hogy a svéd fiatalok mentális és fizikai állapota a gazdasági válság miatt erőteljesen romlik. Az persze sosem volt kérdés, hogy a munkanélküli fiatalok általában véve rosszabb testi-lelki állapotban vannak, mint dolgozó társaik. Azonban ahogy a gazdasági válság miatt egyre nő az állástalan pályakezdők száma, úgy emelkedik közöttük a lelki problémákkal küszködőké is.

Értéktelennek érzik magukat

Magyarország már nem vezet
Csökken, de még mindig magas az öngyilkosok aránya hazánkban: százezer lakosra 25 fő jutott 2005-ben, ezzel világviszonylatban a hetedik helyen állunk, a listavezetők a szovjet utódállamok és Japán, ahol két évvel ezelőtt több mint 32 ezer ember ölte meg magát, és évente több kisiskolás vet véget életének, mert problémái vannak az iskolában.
Az iskolából kikerült fiatalok, akik nem jutnak munkához, eredménytelennek érzik a végigtanult éveket, önmagukat pedig értéktelennek, ez pedig életveszélybe torkollhat. A svéd kutatás legmegrázóbb adata, hogy a munkanélküli fiatalok közül minden hetedik nő kísérel meg öngyilkosságot és minden negyedik férfi foglalkozik az öngyilkosság gondolatával. A pszichés zavarokon túl, a fiatalok fizikai bántalmakban is szenvednek: fejfájás, fáradtság, idegesség, és alvászavar.

Az érdekesség, hogy ezek a jelenségek Svédországban figyelhetők meg, ahova a nyugat újabban, mint a modern civilizáció mintaállamára tekint. Ha pedig az ott élő fiatalok körében ilyen hatása van a gazdasági válságnak, akkor az komoly aggodalomra adhat okot a többi európai országnak is.

Persze nem szabad túlzásokba esni, és azt gondolni, hogy Európa fiataljai között drasztikus módon meg fog emelkedni az öngyilkosságok száma. Nagy hiba lenne ugyanis összehasonlítani a svéd mentalitást a spanyollal, vagy akár a magyarral. Az éghajlatbeli eltérések és kulturális különbségek teljesen másfajta pszichés érzékenységet alakítanak ki egy skandináv fiatalban, mint egy mediterrán országban élőben. A Grönlandon élők közt például a túlzott napfény miatt lesznek hajlamosak az öngyilkosságra az emberek. A svéd példa leginkább Skandinávia több államára nézve lehet intő jel.

Mindenképpen gond van


Ettől függetlenül nem szabad bagatellizálni a kérdést. Valódi aggodalomra adhat okot, ha a szakképzett európai fiatalok nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A gazdasági válság egyelőre nem akar enyhülni, a munkahelyek folyamatosan szűnnek meg minden országban. Ez nyilvánvalóan érinti a pályakezdőket, de azokat a fiatalokat is, akik néhány hónap után vesztik el állásukat.

A KSH közlése szerint az idei első negyedévben 9,7 százalékra ugrott a munkanélküliség. A fiatalok közt azonban (15-24 éves korosztály) 5 százalékkal nőtt a munkanélküliség az előző évihez képest. Ez olyan probléma, amire a társadalomnak fel kell készülnie, a politikának pedig gyors válaszokat kell adnia. Minden áron el kell kerülni azt a helyzetet, ami Svédországban jelentkezik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását