2024. március 29. - Auguszta

Szoptathatnának többen

Egy 2005 augusztusi adat szerint a kórházból hazakerülő kismamák 58 százaléka táplálja kizárólag anyatejjel a babáját - mondta Odor Andrea, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Védőnő Szakfelügyeleti Osztályának vezetője szerdán.
2008. április 9. szerda 16:07 - Hírextra

A mamák legtöbbször azért nem szoptatnak, mert lelkileg nem kiegyensúlyozottak, ezért hiába lenne képes 98 százaléka szoptatni. Az orvosoknál és a védőnőknél is szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy egyre többen szoptassanak - jelentette ki Odor Andrea sajtótájékoztatón.

Tapasztalatuk szerint az orvosok annyira elfoglaltak, hogy nem jut idejük mélyebben elbeszélgetni az anyákkal a szoptatásról, pedig igényelnék a lelki támogatást - vélekedett Odor Andrea.

A védőnői szakszolgálattól származó adatokat ismertetve Odor Andrea elmondta, hogy a négyhónapos csecsemők 63 százaléka, a hathónaposok 42 százalékát szoptatták, ami európai viszonylatban jó adatnak minősül.

Az osztályvezető szerint azért lenne fontos minél több csecsemő kizárólag anyatejjel történő táplálása, mert egyedül az anyatej tartalmazza mindazon alapanyagokat, amelyek a fejlődéshez nélkülönözhetetlenek.

A szoptatás népszerűsítésére kórházakban, bevásárló központokban, közintézményekben is meghirdették a "bababarát terület" programot, melyet eddig könyvtárak, önkormányzatok és hét kórház nyert el. Németh Tünde, a Szoptatást Támogató Bizottság titkára úgy tájékoztatott, hogy ezeken a helyeken a kismamák nyugodt környezetben tudnak szoptatni, pelenkázni, nem zavarja őket reklám sem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását