2024. május 2. - Zsigmond

Közös európai energiapolitika kell

Fokozatosan át kell térnünk a közös európai energiapolitikára, és ehhez hozzá kell rendelni a szükséges közösségi költségvetési forrásokat - olvasható az MSZP Európai Parlamenti Delegációjának közleményében.
2008. április 9. szerda 20:10 - Hírextra
Ez a tanulmány a jelenlegi helyzetet és eddig elfogadott döntéseket figyelembe véve, a realitásoknak megfelelően kritikus képet fest az Európai Unió szerepéről a klímaváltozás és az energiapolitika területén.

Jóllehet, a tanulmány csak a klímaváltozás kihívásainak való megfelelés érdekében évi akár 200 milliárd eurós kiadással számol, egyben megállapítja, hogy a közösségi programok sokkal hatékonyabbak, mint a nemzetiek, rámutat arra, hogy az EU költségvetése mostani formájában nem rendelkezik pénzügyi eszközökkel ennek megvalósításához. Így az alapjában helyes célkitűzéseket az EU csak az irányelvek vagy elvárások formájában tudja megfogalmazni a tagországok felé, és a Kohéziós Alap felhasználásánál várná el, hogy a tagországok vegyék figyelembe ezeket a közös célokat.

A Kohéziós Alapból részesülő tagállamok, különösen az újonnan csatlakozott országok, egyéb, sürgősebb célok miatt nem tudnak ennek prioritást biztosítani, nem is beszélve arról, hogy a költségvetési feszültségek nem teszik lehetővé, hogy az energia-megtakarítást, illetve bioüzemanyagok elterjedését adókedvezmények vagy támogatások formájában finanszírozzák.

A Költségvetési Bizottság álláspontja szerint ezen mielőbb változtatni kell, és az integrált energia- és klímastratégiához forrásokat is hozzá kell rendelni kísérleti projektek formájában.

Bízom abban, hogy a következő Pénzügyi Perspektívában már a TEN-hez és a kutatás-fejlesztéshez hasonlóan az energiapolitika is önálló fejezetként jelenik meg - összegezte Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának főtagja, magyar szocialista EP képviselő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását