2024. április 23. - Béla

Globalizáció és a kultúra védelme

Kellő fogyasztóvédelem mellett fel kell számolni a hamisítást és kalózkodást, míg a teljesítményen alapuló verseny ésszerű, tisztességes szabályozásával meg kell védeni az európai kultúra sokféleségét – jelentette ki Lévai Katalin, szocialista EP-ké
2008. április 9. szerda 20:18 - Hírextra
Lévai Katalin, akinek jelentése alapján az EP határozatot fogadott el a szerzői jogok határokon átívelő kollektív kezeléséről s javaslatai beépülnek a bizottsági dokumentumba is, kifejtette, hogy többek között garantálni kell a kulturális termékek (internetes) kereskedelmére vonatkozó szabályok nyíltságát és átláthatóságát, megteremtve a tisztességes piacra jutást, különös tekintettel az audiovizuális és a zenei ágazatra.

A kulturális párbeszéd évében külön figyelmet kell, hogy fordítsunk a sokféleség megőrzésére, a kultúrák közötti párbeszéd erősítésére, a kulturális értékek védelmére, létrehozóik megbecsülésére – érvelt a magyar képviselő.

Kifejtette, hogy a lisszaboni stratégia nem fogja elérni alapvető céljait, ha a kultúrát nem úgy kezeljük, mint annak lényegi részét.

Ugyanakkor, mint az EP Szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője és koordinátora az előkészületben lévő európai roma stratégiának sajnálattal vette tudomásul, hogy a jelentés kevés figyelmet fordít a kisebbségek, nemzetiségek, etnikumok egymás, illetve tartózkodási országuk közötti kapcsolatában a kultúra közelítő, feszültségeket oldó, rokonszenvet ébresztő szerepére.

A művészetek kiemelkedő szerepet játszanak a kisebbségek integrációjában, emellett anyagilag is támaszt nyújthatnak a tehetséges művészeknek olyan, minden tagállamban jelen lévő, egzisztenciális és beilleszkedési gondokkal küszködő népcsoportok körében is, mint a romák, akik évszázadokra visszanyúló, máig őrzött tradicionális kultúrát hordoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását