2024. április 24. - György

Korszerű endoszkópos berendezést adományoztak

A gyomor- és bélrendszer daganatos megbetegedéseinek korai diagnosztizálását teszi lehetővé az az ultramodern endoszkópos toronyrendszer, amelyet egy alapítvány adományozott szerdán a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának.
2008. április 9. szerda 16:31 - Hírextra

Mint Arató András, a klinika igazgatóhelyettese rámutatott, a Gyermekrák Alapítvány által adományozott, 33,2 millió forint értékű endoszkópos toronyrendszer olyan speciális megvilágítási technikát alkalmaz, amely lehetővé teszi a bélnyálkahártyán, vagy a gyomorban levő struktúrák lehető legpontosabb analízisét.

"Ez különösen fontos daganatok elkülönítése szempontjából. Ezzel a technikával szinte már első látásra észrevehető, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozással állunk-e szembe" - mondta, hozzátéve, hogy a vizsgálat nem igényel speciális előkészítést.

Kifejtette: A legkorszerűbb technika alkalmazása a korai diagnózist teszi lehetővé, ami rendkívül fontos a daganatos betegségek esetében, hiszen minél hamarabb történik meg a kórismézés, annál nagyobb az esélye a kezelés eredményességének.

A torony néhány komputerizált egységből áll és a rendszerhez többféle endoszkóp kapcsolódik. Az egyik a nyelőcső, a gyomor és a nyombél, a másik a vastagbél teljes területének a vizsgálatára szolgál. S van egy harmadik is, amelynek a külső átmérője nem éri el az 5 millimétert, ezzel pedig az újszülötteket lehet vizsgálni, hiszen náluk is számos olyan betegség fordul elő, amely szükségessé teheti ezt a vizsgálatot.

"Ezzel a készülékkel évente 250-300 gyermeket tudunk megvizsgálni" - hangsúlyozta Arató András. Mint mondta, a tumorok felismerése mellett a komplex műszer komoly szerepet játszik majd a daganatos betegeknél fellépő gyomor-bélrendszeri, vérzéssel járó szövődmények felismerésére és kezelésére. A műszerhez egy nagyon korszerű mosógép is tartozik, amely elősegíti, hogy még több gyermeket lehessen vizsgálni, hiszen segítségével gyorsabban sterilizálják az eszközöket.

Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke rámutatott: Magyarországon folyamatosan nő a rákos gyerekek száma, évente 300 fölött van az újonnan diagnosztizált esetek száma, ugyanakkor gyógyulási arányuk elmarad az Európai Unió "elvárásaitól". A tíz évvel ezelőtt létrehozott alapítvány azt tűzte ki célul, hogy Magyarországon ugyanolyan legyen a gyógyulási arány, mint Nyugat-Európában, ez pedig csupán az orvosok és a civil szféra összefogása révén lehetséges.

Ismertetése szerint 2007-ben az 1 százalékos adófelajánlásokból a Gyermekrák Alapítvány számlájára 492 millió forint folyt be. Ebből az összegből 256 millió forintot fordítottak műszervásárlásra a kórházak számára, további 146 millió forinttal pedig a betegeket és családjaikat támogatták. Jelenleg a kiemelkedően közhasznú szervezet 827 rákbeteg gyermeknek biztosít térítésmentesen gyógyszereket, vitaminokat, táplálékkiegészítő készítményeket, családjaiknak pedig rendszeres anyagi támogatást nyújt.

Balogh István kitért arra a "médiában elég sűrűn elterjedt tévhitre", hogy az alapítvány többet költ a működésére, mint amennyit a korházaknak ad. "Természetesen cáfolni tudtuk és a Fővárosi Bíróság, az ítélőtábla helyreigazításra kötelezte azokat a médiumokat, amelyek valótlan állításaikkal megpróbálták lejáratni a Gyermekrák Alapítványt" - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását