2024. április 26. - Ervin

Fejlesztések határon innen és túl

Az M44-es út határon túli megépítéséről, a határon átnyúló vasúti fejlesztésekről és közös programokról egyeztettek az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság tagjai szerdán Békéscsabán.
2008. április 9. szerda 15:44 - Hírextra

Arad és Békés megye kapcsolata az 1980-as évek elejére vezethető vissza. 2003-ban az átalakuló körülményekhez és elvárásokhoz igazodva megújították az együttműködési megállapodást, majd a két ország európai uniós tagságát követően 2007-ben ismét átalakult az együttműködést szabályozó dokumentum. Ugyanebben az évben létrejött az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság.

A szerdai békéscsabai találkozót követő sajtótájékoztatón Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés fideszes elnöke a Kecskemét és Békéscsaba között tervezett M44-es gyorsforgalmi út nemzetközi szerepének erősítését szorgalmazta. Mint mondta: a vegyes bizottság álláspontja szerint azt kell elérni, hogy az M44-es főút csatlakozhasson az Arad-Nagyvárad közötti gyorsforgalmi úthoz. Ennek érdekében az illetékes minisztériumoknál és a parlamentben is lobbiznak a Békés és Arad megyei politikusok.

A vegyes bizottság ülésének napirendjén szerepeltek a határon átnyúló vasúti projektek, így a Budapest-Lökösháza nyomvonal fejlesztésének romániai továbbvitele és a Battonya-országhatár-Pécska vasútvonal újraindításáról készült tanulmány ismertetése.

"Kidolgoztuk azokat a közös projektötleteket, melyekkel a határ menti megyék számára kiírt európai uniós pályázatokon indulhatunk. A magam nevében is vállalom, hogy mind a gyorsforgalmi utak összekötésében, mind vasút ügyben igyekszem érvényesíteni közös érdekeinket" - mondta Iosif Matula, az Arad megyei közgyűlés elnöke.

Hozzátette: örömmel mondhatom, hogy a román parlamentben jó és követendő példaként ismerik el az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottság tevékenységét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását