2024. április 29. - Péter

18 magyar érem, közte 5-6 arany várható az olimpián

A magyar versenysport visszaesése folyamatos és tartós, Athén óta egyharmadával kevesebb az igazolt sportolók száma, így a pekingi olimpián öt-hat arany és összesen 18 érem várható a magyar versenyzőktől - hangzott el a Sportegyesületek Országos Szövetség
2008. április 9. szerda 15:48 - Hírextra

"Kétszázkét ország kinyilatkoztatta, hogy mindenképpen ott lesz a pekingi olimpián. Magyarország részvétele is biztos, még akkor is, ha a hazai vagy a nemzetközi politika esetleg másképp gondolja" - erősítette meg a pekingi felkészülésről szóló előadásában Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ügyvezető igazgatója. A sportvezető hozzátette: ugyanannyi állami pénzt fordíthattak az olimpiai felkészülésre, mint négy éve, egyedül a cselgáncsozóknak sikerült több kvótát szerezniük, mint Athén előtt. A tavalyi világversenyek alapján Magyarország a 10-11. a világon, ami biztató, csakhogy eközben a legtöbb ország tavaly inkább az olimpiai kvalifikációra helyezte a hangsúlyt.

Molnár Zoltán szigorú tényként jegyezte meg, hogy a magyar versenysport teljesítménye az elmúlt négy nyári olimpia alatt az érmeket tekintve 24, az olimpiai pontok alapján 23 százalékkal esett vissza. A jelenlegi állapot szerint 142 sportoló harcolta ki a pekingi részvételt, így a magyar csapat létszáma Pekingben 160-170 fő lehet, míg Athénban több mint 200-an indultak. Tőlük a MOB-igazgató szerint összesen 18 érem - közte 5-6 arany - és 130 olimpiai pont várható, amellyel a legjobb 20 ország közé lehet kerülni.

Molnár Imre, a legeredményesebb magyar sportegyesület, a Bp. Honvéd elnöke azzal folytatta: miközben az olimpikonok felkészülésének 60-80 százaléka a kluboknál folyik, addig az állami támogatásoknak mindössze a 10-15 százalékát kapják az egyesületek. A legutóbbi három olimpián a pontok számának 55 százalékát a hat legeredményesebb klub versenyzői szállították, a magyar csapat ötkarikás szereplését döntően három klub - a Bp. Honvéd, a Vasas és az MTK - sportolóinak teljesítménye határozza meg.

"Tervezhető jövőképre van szükség, mert ez így nem mehet tovább. Az egyre romló helyzet megállítását az alapoknál, az egyesületeknél kell kezdeni" - hangsúlyozta a Honvéd-elnök.

Elbert Gábor sportszakállamtitkár a sporttörvény őszre tervezett módosításairól adott tájékoztatást. A legfontosabb változások között említette: szeretnék elérni, hogy az élsportolókra is terjesszék ki az ekhót. Mivel jelenleg csak négy megyében működik sportigazgatóság, ezért átalakítanák a sport területi irányítási rendszerét, mégpedig alulról, a kistérségek felől építkezve. A köztestületek számának csökkentése kapcsán a szakállamtitkár elmondta: még nincs végleges elhatározás, és szerinte az a legkevésbé fájdalmas megoldás, ha marad a jelenlegi rendszer.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását