2024. április 29. - Péter

Elbocsátások, sztrájk a napilapnál

Sztrájkot hirdettek hétfőre a párizsi Le Monde alkalmazottai: az alighanem legtekintélyesebb francia napilap személyzete az új igazgatóság által tervezett, 130 személyt, a lap létszámának mintegy negyedét érintő elbocsátások ellen kíván tiltakozni.
2008. április 9. szerda 19:56 - Hírextra

Az alkalmazottak közgyűlése által meghirdetett egynapos munkabeszüntetés azt jelentené, hogy a lap nem jelenik meg a sztrájknapon.

Az igazgatóság múlt pénteken jelentette be új tervét a 320 ezer példányban megjelenő napilap, illetve a kiadó pénzügyeinek rendbetételére. 130 munkahelyet szüntetnének meg, ezek kétharmadát magában a szerkesztőségben, elbocsátásokkal is, és felszámolnák a cég több veszteséges kiadványát, mint a fiataloknak szóló Fleurus Presse vagy a Cahiers du Cinéma című, nemzetközi hírű filmes publikáció.

A Le Monde kiadói csoportja 1600 embert foglalkoztat, ebből 600-at a napilapnál. A kiadó adóssága 150 millió euróra (38 milliárd forint) rúg, tavaly 20 millió euró volt a veszteség.

Az alkalmazottak tiltakoznak az általuk "hihetetlen bunkócsapásnak" minősített leépítési tervezet ellen.

Patrick Eveno történész szerint a hétfői sztrájk, amennyiben a terveknek megfelelően valóban megakadályozza a Le Monde megjelenését, a maga nemében az első lesz 1944, az újság alapítása óta.

A Le Monde vezetősége januárban többhetes válságot követően jelölte ki a jelenlegi elnököt Eric Fottorino szerkesztő és író személyében. A lap pénzügyi helyzete már 2005-ben válságos volt, akkor több mint 200 személynek kellett távoznia a szerkesztőségből és a kiadóból.

A szakszervezetek szerint a korábbi vezetőség felelős a sajtócsoport pénzügyi helyzetének megrendüléséért. A Le Monde-ot 13 éven át irányító Jean-Marie Colombani tavaly vált meg a laptól, miután a csoport elnökének kiválasztását illetően vétójoggal rendelkező szerkesztőség elutasította megbízatásának meghosszabbítását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását