2024. április 26. - Ervin

Az éghajlatváltozás következményeiről

Az éghajlatváltozás Magyarországot érintő hatásait, a választható stratégiákat vitatják meg a jelenleg Budapesten ülésező Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) vezető szakemberei, valamint magyar klímakutatók, döntéshozók és gazdasági szakemberek a
2008. április 9. szerda 15:52 - Hírextra

A klímaváltozási testület negyedik értékelő jelentéséről tájékoztató fórumokat tart világszerte, ehhez csatlakozott magyarországi partnerként a CEU. "A tudományos konferencián a világ legnevesebb klímaszakemberei vesznek részt, akik másként nem jöttek volna Magyarországra" - véli Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, a konferencia egyik szervezője az MTI-nek. Az előadók között van az IPCC mindhárom munkacsoportjának társelnöke is.

Mivel elsősorban a testület értékelő jelentésének magyarországi vonatkozásait vitatják meg a résztvevők, ezért tartották fontosnak a szervezők, hogy a nemzetközi és magyar szakértőkön túl szakpolitikusok, döntéshozók és a gazdasági élet képviselői is vegyenek részt a vitában.

"Nagyon jó, hogy a jelentés gazdasággal kapcsolatos eredményeit részletesen meg tudjuk vitatni szakmai szinten is. Akár azt is, hogy egy radikálisabb klímastratégia mennyire jelentene nagy gazdasági áldozatot Magyarországnak" - értékelte az esemény jelentőségét Ürge-Vorsatz. Az IPCC értékelése ehhez is szolgál adatokkal, ám a testület képviselői nem tanácsokat adnak előadásukban, hanem a kutatási eredményeikből következő lehetséges forgatókönyveket ismertetik.
"Magyarországon a legtöbb változtatásra az épületeknél és a közlekedésben van szükség, ezeken a területeken tudunk nagyot előrelépni" - mondta a CEU professzora, aki részt vett a testület munkájában. A kutató szakterülete egyébként az energiahatékonyság, a fenntartható energiagazdálkodás és energiapolitika, valamint a megújuló energiaforrások.

A konferencián Susan Solomon és Martin Parry az IPCC I. illetve II. munkacsoportjának társelnökei ismertetik a negyedik jelentés legfontosabb megállapításait. Szó esik a klímatudomány természettudományos alapjairól, az éghajlatváltozás hatásairól, az alkalmazkodás lehetőségeiről és a sebezhetőségről. Láng István akadémikus a Magyarországot érintő hatásokról, és az arra való felkészülésről tartja előadását, Tóth L. Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatója az éghajlatváltozás társadalmi-gazdasági szempontjait elemzi, valamint számos előadás hangzik el a hazai kutatási irányokról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását