2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ősbemutató az Olasz Kultúrintézetben

A Magyar Telekom Szimfonikusok Bach és a XX. század című bérletsorozatának szerdai hangversenyén az Olasz Kultúrintézetben egy ősbemutatót is hallhat a közönség: Stevan Kovacs Tickmayer Zenekari prelűdök és variációk egy Bach koráltémára című darabját Kel
2008. április 8. kedd 21:01 - Hírextra

Mint azt a hegedűművész az MTI-nek kedden elmondta, Stevan Kovacs Tickmayerrel Gidon Kremer ausztriai, lockenhausi fesztiválján ismerkedett meg. A Zenekari prelűdök és variációk egy Bach koráltémára című darab, amelyet a vajdasági magyar muzsikus Keller András számára komponált, először a szerdai koncerten hangzik fel. Előtte fél órával Földes Imre professzor tart ismertető előadást.

Stevan Kovacs Tickmayer a délszláv háború idején emigrált a franciaországi Orléans-ba. Előbb a dzsessz világában volt ismert, saját kisegyüttese is volt, tanult Kurtág Györgynél és Mártánál, valamint a híres holland kortárs szerzőnél, Louis Andriessennél. Keller András szerint Tickmayer izgalmas tulajdonsága, hogy olyan zenét komponál, amelyet jó hallgatni, a ritmikája különösképpen érdekes, szerb és magyar gyökerű.

A szerdán elhangzó darab trió változatát Párizsban Gidon Kremer és Martha Argerich mutatta be. Keller András Martos Attilával négy éve egy nagyszabású hegedű-bőgőciklusát adta elő, tavaly pedig Hamburgban a Keller Kvartettel a vonósnégyesét játszották. Mint azt a Magyar Telekom Szimfonikusok zeneigazgatója elmondta, célja a szerző bevezetése a magyarországi koncertéletbe.

A szerdai hangversenyen elhangzanak még Bach Kunst der Fuge 1080 című művének részletei (Hermann Scherchen hangszerelésében), Kurtág Györgytől a Játékok, Üzenetek Op. 5, valamint Schönberg egy 1899-ben, huszonöt éves korában írt vonós szextettje, amelynek Richard Dehmel költeménye nyomán a Megdicsőült éj címet adta. A mű az 1903-as bécsi bemutatón megbukott.

1917-ben a zeneszerző átírta kamarazenekarra, a darab ebben a formájában vált közismertté, sőt, a Schönberg-művek közönséghez való viszonylatában valósággal népszerűvé. A művet 1943-ban néhány kisebb módosítással újra feldolgozta Schönberg - a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar ezt a verziót szólaltatja meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását