2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kutatják a kockázati tényezőket

Az előrehaladott vesebetegség növeli a hirtelen halál kockázatát azoknál a nőknél, akiknek szívproblémájuk is van - közölte egy, a női hormonpótlással foglalkozó amerikai tanulmány. Az emelkedett kockázat még akkor is fennáll, ha számításba veszik a szívh
2008. április 8. kedd 19:26 - Hírextra
Korábbi tanulmány is megállapította már, hogy azok között, akik beültetett szívritmus-szabályozó eszközökkel élnek, a vesebetegség és a hirtelen halál fellépése között összefüggés van. A mostani vizsgálat kiterjeszti ezt a megfigyelést egy sokkal egészségesebb csoportra is - írja Michael G. Shlipak és csoportja a Hypertension szaklapban.

San Franciscóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 2760 nő adatait elemezték, akik nyolcvan év alatt voltak, de a menopauza után és szívbetegséggel éltek. A komolyabb szívrendellenességeket kizárták a vizsgált körből.

A nőket három csoportba osztották a veserendellenesség súlyossága szerint: enyhe, közepes és komoly. A közel hét év követési időszak alatt 135 hirtelen szívhalál történt a vizsgált csoportokban.

Az előrehaladott vesebetegséggel élő nőket háromszor nagyobb valószínűséggel érintette a hirtelen halál, mint a normális vesefunkciójú nőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását