2024. május 2. - Zsigmond

Fellépnek a "halál üzenetei" ellen

Az extrém soványság ösztönzését büntető törvényjavaslatot fogadott el kedden a francia parlament alsóháza. Az új szabályozás szigorúan fellép az olyan hirdetések és internetes honlapok, divatmagazinok ellen, amelyek felelőssé tehetők a táplálkozási rendel
2008. április 16. szerda 07:20 - Hírextra

"Fiatal lányoknak tanácsokat adni, hogyan hazudjanak orvosuknak, felvilágosítani őket, milyen ételeket a legkönnyebb kihányni, önkínzásra biztatni őket, ha bármilyen ételt magukhoz vesznek, ez nem tartozik a szólásszabadsághoz" - tüzelte a képviselőket Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter a parlamenti vitában. Figyelmeztetett, hogy ezek "az üzenetek a halál üzenetei, és az országnak meg kell kapnia azokat az eszközöket, amelyekkel megtalálhatja és megbüntetheti az ilyen honlapok mögött állókat.

A Valérie Boyer konzervatív képviselőnő által benyújtott törvénytervezet szerint az "ultrasoványságra ösztönzés bármilyen formában történő reklámozásának" büntetése akár kétéves börtön és 30 ezer eurós (közel 8 millió forint) bírság is lehet. Ám abban az esetben, ha az anorexia halálhoz vezet, három év börtönt és 45 ezer eurós (több mint 11 millió forint) bírságot kockáztatnak a tettesek.
Az alsóház által megszavazott törvényjavaslat a következő hetekben megy tovább a szenátus elé, amely végül a törvényerőre emelésről dönt majd.

A szakértők úgy vélik, amennyiben elfogadják, ez lesz a legszigorúbb szabályozás a világon. A divatipar részéről sokan ellenzik, hogy jogi szabályozással határozzák meg a szépség szabványát.

Azok az orvosok és pszichológusok azonban, akik táplálkozási zavarban szenvedő pácienseket kezelnek, üdvözölték a kormány erőfeszítéseit, amellyel fellép az önkéntes éhezés ellen, ám arra figyelmeztetnek, hogy a média által közvetített képpel való kapcsolata továbbra sem tisztázott.

A törvény alapján a bírák akár egyetlen, magazinban megjelenő fotó miatt is szankcionálhatják a kiadót, amennyiben modelljének "túlzott soványsága... megváltoztatta egészségi állapotát" - mondta Valérie Boyer.

A francia egészségügyi tárca adatai alapján az országban 30-40 ezren szenvednek ettől a táplálkozási rendellenességtől, 90 százalékuk fiatal nő.

Az egészségügyi szakemberek a serdülő lányoknál és a fiatal nőknél elsősorban a hirdetésekből, filmekből, televízióból és más médiumokból áradó ideálképek miatt rájuk nehezedő nyomásra vezetik vissza az anorexiás (helyesen: anorexia nervosa) megbetegedéseket.

A nemzetközi divatszakma számos súlyos bírálatot kapott már az ultravékony modellek foglalkoztatása miatt, mely a szakértők szerint jelentősen hozzájárult az anorexia terjedéséhez.
Egy brazil manöken anorexia okozta 2006-as halála önvizsgálatra késztette az egész nemzetközi divatvilágot. A francia divatszakma prominens képviselői éppen a múlt héten fogadtak el önkéntes chartát ezzel kapcsolatban. Spanyolországban pedig tavaly kitiltották a divatbemutatókról a betegesen sovány manökeneket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását