2024. április 30. - Katalin, Kitti

Sztrájkkörkép Budapesten

A BKV-dolgozók nagy többségének részvételével folyik a mintegy másfél tucatnyi szakszervezet által meghirdetett teljes munkabeszüntetés hétfőn a fővárosban. Gulyás Attila, a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese
2008. április 7. hétfő 08:31 - Hírextra
A gödöllői HÉV-vonalon hat szerelvény közlekedik, a Hungária kocsiszínből pedig mintegy nyolc villamos munkába állt, és ezekhez csatlakozott "néhány" autóbusz is; a metró és a troli áll - tette hozzá.

A sztrájk első néhány órájában csak kevesen várakoztak Budapest főbb csomópontjain a tömegközlekedési járatokra.

Torlódás van viszont hétfőn reggel az összes autópálya bevezető szakaszán; a hidakon pedig az ilyenkor szokásosnál erősebb a forgalom - közölte a Fővinform ügyeletese az MTI-vel.
A Szentendrei, a Soroksári, és a Budaörsi úton nagyon erős a forgalom, a Szerémi úton mindkét irányban zsúfoltság van - mondta Havasi Zsolt.

Közölte: a Nagykörúton mindkét irányban teljes hosszban egybefüggő a kocsisor.
A BKV Zrt. két alvállalkozója - a Nógrád Volán és a VT Transman - a hétfői sztrájk alatt is zavartalanul üzemelteti járatait.

A sztrájk alatt normális menetrend szerint közlekedik a főként Budafokon és a XI. kerületben üzemelő 150-es, a 14 és 114-es, a 41-es és 41 gyors, a 250-es, az 50-es, az 58-as, a 13-113-113A, a 30-as és a 87-87A-187 jelzésű autóbusz.

A hétköznapi menetrend szerint járnak majd a IV., XIV. és a XVII. kerületben közlekedő 88-as, 120-as, 147-es, 170-es gyors jelzésű buszok.

A szakszervezetek szerint a járatritkításokkal megtakarítható pénz nem oldja meg a 80 milliárd forintos hiánnyal küszködő vállalat finanszírozási problémáit, amelynek adósságállománya mintegy 10 milliárd forinttal nő az év végére.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg napi kétmillió utast szállítanak a BKV járművei, ha leáll a közösségi közlekedés, ezeknek az utasoknak is autóba kellene ülniük, vagy gyalog kellene útnak indulniuk. (Kerékpárral rendszeresen ma még nagyon kevesen közlekednek a fővárosban, hétvégeken néhány tízezerre tehető a kerékpárosok száma a budapesti utcákon.)
A Munka törvénykönyve szerint a távollétet igazoltnak kell tekinteni, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

A közoktatásról szóló törvény alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában a sztrájk napján megtarthatók-e a tanítási órák.

Az intézményvezetők a hiányzók és bejárók magas száma miatt rendkívüli tanítási szünetet rendelhetnek el, az iskoláknak azonban gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről.

Az agglomerációból Budapestre munkába, iskolába bejáró több 10 ezer ember igyekszik alkalmazkodni a rendkívüli körülményekhez - mondta Cegléd polgármestere, Földi László. Például az alföldi városból a vonatközlekedés szünetelése miatt több százan kecskeméti kitérővel vették reggel célba Budapestet. Innen ugyanis a Volán buszjárataival lehet Budapestre utazni, Cegléden éppen az egyébként jó vonatközlekedés miatt nincs napi buszjárat a fővárosba.

 Dabason, Alsónémedin és más településeken a fővárosba bejárók már jó előre megszervezték, hogy a szomszédok, ismerősök összeállva egyikőjük autójával próbálják meg elérni a munkahelyüket. Ők sem jártak azonban jól, mert hiába érték el az Üllői utat, onnan tömegközlekedés híján már gyalog kellett folytatniuk az utat - közölte György Balázs, Alsóménedi polgármestere. Ezzel a helyzettel előre számolva Ráckevéről pedig sokan el sem indultak reggel budapesti munkahelyükre - informálta a polgármester az MTI-t.

Veresegyházán a fővárosi iskolába járó diákok többsége maradt ma otthon.Vácott a vasútállomás előtti parkoló máskor megtelik kocsikkal, most alig néhány autó állt itt, ami arra utal, hogy a vonat helyett a közutat választották a környékbeliek, pedig néhány vonat kiszámíthatatlan módon ugyan, de elindult.

Nyolc óra után például Balassagyarmatról érkezett egy szerelvény iskolás gyerekekkel, és Szob felé is elindult egy vonat, ám a vasutasok sem tudták megmondani, mikor várhatók újabb vonatok. Érden is autóba szállt a fővárosba bejárók többsége, ám Budapest határában egy órát is kellett ülniük a dugóban - tájékoztatta az MTI-t Segesdi János alpolgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását